Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1204172_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-00643Den 14. januar 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 19. december 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 123 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHenrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 123 (alm. del)

Hvilken information skal kommuner og politikere give lodsejere, der har fladesmalle vandløb, og hvordan skal disse lodsejere svare på høringen?

Svar

I forbindelse med gennemførelse af indsatsen ’ændret vedligeholdelse’ vil førsteskridt være, at kommunen foretager en vurdering af, hvilken ændring der bedstsikrer indfrielse af målet i vandplanen. Hvis en kommune i den forbindelsemangler oplysninger om vandløbets status og vedligehold, må disse oplysningertilvejebringes, og det vil i den forbindelse være naturligt at inddrage de relevantelodsejere.Hvis det er kommunens faglige vurdering, at det trods vandplanens angivelseheraf ikke er muligt at forbedre tilstanden gennem en ændring i vedligeholdelsen,vil indsatsen efter dialog med Naturstyrelsen ikke blive gennemført.Hvis kommunen vurderer, at der er grundlag for at gennemføre en ændring ivedligeholdelsen, vil ændringerne i overensstemmelse med bemærkningerne tilGrøn Vækst-loven blive gennemført i to trin, som begge inddrager de berørtelodsejere.Først igangsættes en konsekvensvurdering af den enkelte vandløbsindsats. Denenkelte lodsejer informeres herom. Dernæst udarbejder kommunen på baggrundaf konsekvensvurderingen et forslag til et ændret regulativ for offentlige vandløbog fastsættelse af vedligeholdelsesbestemmer for private vandløb, jf.vandløbsloven. Vandløbsloven fastsætter her regler for offentlig høring påminimum otte uger. Den enkelte lodsejer vil således have mulighed for atfremsætte en indsigelse eller et ændringsforslag i løbet af den offentlige høring.Såfremt kommunen beslutter at gennemføre en given indsats i forhold til ændretvedligeholdelse uden at imødekomme lodsejerens bemærkninger i forbindelsemed den offentlige høring, har den enkelte lodsejer og en række foreninger ogorganisationer mulighed for efter vandløbslovens bestemmelser at klage til Natur-og Miljøklagenævnet, som træffer den endelige afgørelse. Klagen har somudgangspunkt opsættende virkning.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk