Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1204245_0001.png
1204245_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-08383Den 11. januar 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 17. december 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 121 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJacob Jensen (ikke-medlem af udvalget) (V).

Spørgsmål nr. 121 (MIU alm. del)

Vil ministeren oplyse hvilke regler, der regulerer fiskeopdræt ved havbrug uden for1 sømil grænsen?

Svar

Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen har oplyst følgende:Havbrug uden for 1 sømil grænsen reguleres af flere myndigheder og deresproduktion kræver flere godkendelser.Havbrug er listevirksomheder og skal miljøgodkendes, før de etableres, ændreseller udvides, jf. miljøbeskyttelseslovens § 33, jf. bilag 2 i bekendtgørelse nr. 1454af 20. december 2012 (godkendelsesbekendtgørelsen), (punkt I 205).Eksisterende havbrug uden miljøgodkendelse, skal miljøgodkendes eftermiljøbeskyttelseslovens § 39, jf. § 62, stk. 3, i godkendelsesbekendtgørelsen.Havbrug er endvidere omfattet af bekendtgørelse nr. 382 af 25. april 2012 omvurdering af virkninger på miljøet (VVM) af havbrug beliggende længere end 1sømil fra kysten. Det betyder, at der skal foretages en VVM screening afhavbrugsprojekter for at vurdere, om projektet er VVM pligtigt.Bekendtgørelse nr. 1022 af 25. august 2010 om miljøkvalitetskrav forvandområder og krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer ellerhavet med senere ændringer, finder ligeledes anvendelse ved godkendelse afhavbrug, i form af udledningsvilkår i miljøgodkendelserne for en rækkehjælpestoffer og medicin.Miljøstyrelsen er godkendelsesmyndighed for havbrug, beliggende længere end 1sømil fra kysten, jf. godkendelsesbekendtgørelsen, § 5, stk. 2. Miljøstyrelsen erligeledes VVM myndighed for disse havbrug, jf. § 3, stk. 1 i ovennævntebekendtgørelse nr. 382 af 25/4/2012.I forbindelse med sagsbehandlingen af en ansøgning om miljøgodkendelse af ethavbrug, indgår habitatbekendtgørelsen (BEK nr. 408 af 01/05/2007) ivurderingen.
I medfør af habitatbekendtgørelsen må der ikke træffes afgørelse efter miljøbe-skyttelsesloven, før det er vurderet, om projektet kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt, og i givet fald sikret, at det ikke skader udpegningsgrundlagetjf. § 8, stk. 7, nr. 6. Ligeledes kan der ikke gives tilladelse til et projekt, hvis det kanskade eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter i artens naturligeudbredelsesområde jf. § 11. Det er godkendelsesmyndigheden, der har ansvar forat sikre, at der er foretaget de fornødne vurderinger.Myndighederne skal i deres sagsbehandling af miljøgodkendelse overholde Hav-strategidirektivet og Vandrammedirektivet, herunder miljømålsloven.Havstrategidirektivet har som mål at sikre god miljøtilstand i havet i 2020.Havstrategidirektivet supplerer vandrammedirektivet og regulererkvælstofbelastningen i havet udenfor de områder, der er reguleret afvandrammedirektivet, dvs. udenfor 1 sømil fra basislinjen. Da 1 sømil frabasislinjen rækker længere ud end 1 sømil fra kysten finder Vandrammedirektivetogså anvendelse i zonen mellem 1 sømil fra basislinjen og 1 sømil fra kysten.Fødevareministeriet har oplyst følgende om regler, der regulerer fiskeopdræt vedhavbrug uden for 1 sømil grænsen, indenfor deres ressort:”Opdræt af fisk i havbrug på dansk fiskeriterritorium reguleres efter kapitel 13 (§§66-70) i fiskeriloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 978 af 26. september 2008 medsenere ændringer samt bekendtgørelse nr. 122 af 1. marts 1991 om etablering ogdrift af havbrug.Ifølge reglerne kan Fødevareministeriet efter ansøgning give tilladelse til etable-ring og drift af havbrug, herunder udvidelser af eksisterende anlæg. Ved behand-ling af ansøgninger vurderes anlæggets placering i forhold til fiskerimuligheder,skibsfart, samt andre anlæg og installationer på havet f.eks. sømarkeringer, vind-mølleparker og havneanlæg. I forbindelse med sagsbehandlingen høres relevantemyndigheder og interesseorganisationer f.eks. Kystdirektoratet og Danmarks Fi-skeriforening. Tilladelsen kan eventuelt gives på vilkår, eksempelvis tidsbegræns-ning eller restriktioner i forhold til den ønskede placering.Fødevareministeriet vurderer ikke ansøgningen i forhold til anlæggets påvirkningaf miljø og natur, som behandles af Miljøministeriet. Fødevareministeriet imøde-kommer således kun ansøgninger, hvor der foreligger en afgørelse fra Miljømini-steriet om godkendelse efter Miljøministeriets regler.”
Ida Auken
/
Michel Schilling
2