Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
1200642_0001.png
1200642_0002.png
Folketingets udvalgssekretariat ([email protected])Christiansborg1240 København K
Frederiksholms Kanal 21
Ligestillingsudvalget har i brev af 29. november 2012 stillet mig følgendespørgsmål 9 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
1220 KøbenhavnPostboks 2123 Kwww.lige.dk1015 København Kwww.km.dkTelefon 2268 8565E-post [email protected]
Ministeren
Spørgsmål 9”Vil ministeren redegøre for, i hvilken udstrækning Danmark, som følge af in-ternationale aftaler, er forpligtet til at opretholde klageorganer, der behandlersager om ligestilling?”Svar:Denne besvarelse dækker forpligtelser for så vidt angår klageorganer, der be-handler sager om ligestilling mellem kvinder og mænd uden for domstolssy-stemet.Der er to EU-direktiver, som forpligter Danmark til at have klageorganer, derkan behandle sager om ligestilling mellem kvinder og mænd. Der er direktivetom ligestilling mellem kvinder og mænd på arbejdsmarkedet (Rådets direktiv2000/78/EF) og direktivet om ligestilling mellem kvinder og mænd uden forarbejdsmarkedet (Rådets direktiv 2004/113/EF).Det fremgår af artikel 9 i førstnævnte direktiv og artikel 8 i sidstnævnte direk-tiv, at EU’s medlemslande skal sikre, at enhver, der mener sig krænket, fordiprincippet om ligebehandling er blevet tilsidesat, kan indgive klage til retsligeog/eller administrative instanser. Det fremgår også af artikel 8 i Rådets direk-tiv 2004/113/EF, at medlemslandene skal sikre en reel godtgørelse/erstatningfor det tab, en person er påført som følge af forskelsbehandling, samt at derskal sikres ret til bistand til mulige ofre i forbindelse med klagesager over for-skelsbehandling.I Danmark opfyldes denne forpligtelse gennem Ligebehandlingsnævnet, der eret klageorgan, der behandler klager over forskelsbehandling på grund af kønbåde inden for og uden for arbejdsmarkedet. Nævnet har kompetence til at til-kende godtgørelser for påvist forskelsbehandling på samme måde, som dom-stolene har det. Det er gratis for den enkelte borger at klage til Ligebehand-lingsnævnet.Derudover er Institut for Menneskerettigheder (IMR) udpeget til at være Dan-marks nationale ligebehandlingsorgan for etnisk ligebehandling og for ligebe-handling af kvinder og mænd. Institut for Menneskerettigheder har fået som en
Dato: 21. december 2012J.nr. 2012-7583
af sine opgaver at tilbyde vejledning i, hvordan man udarbejder og indbringeren klage for Ligebehandlingsnævnet. Dermed opfylder instituttet den anden delaf forpligtelsen i direktiverne om at bistå mulige ofre for forskelsbehandling iforbindelse med deres klager over forskelsbehandling.
Side 2
Manu Sareen