Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
1288740_0001.png
1288740_0002.png
Folketingets LigestillingsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
9. oktober 2013
Ligestillingsudvalgethar i brev af 12. september 2013 stillet følgende spørgsmålnr.64 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fraFatmaØkten(V).
J.nr. 2013-6510

Spørgsmål nr.64:

”Vil ministeren redegøre for, hvor meget kortere den samlede barselsperiode for-ventes at blive ved en indførelse af tre måneders øremærket barsel til fædre?”

Endeligt svar:

Det er vanskeligt at skønne over, hvordan længden af den samlede barselsperiodeville blive påvirket, hvis der blev indført 3 måneders øremærket barsel til faren.Det vil bl.a. afhænge af, hvordan øremærkningen foretages – fx om en del af dennuværende forældreorlovsperiode øremærkes til faren, eller om der sker en udvi-delse af den samlede periode, hvor der kan holdes barsel med dagpenge. Herudovervil det afhænge af adfærdsændringen hos moren og faren, og hvordan de foretagerden endelige afvejning og fordeling af barselsperioden. Adfærdsændringen vil bli-ve påvirket af mange forhold, eksempelvis forholdene i overenskomsterne og denenkeltes aftalte vilkår for løn under barsel, mulighederne for at holde barsel udendagpenge, mulighederne for at forlænge barselsorloven, mulighederne for pasningosv. Adfærdsændringen på kort sigt vil ligeledes afhænge af, hvordan en øremærk-ning eventuelt indfases.Udvalget om øremærket barsel angiver iRapport om øremærket barsel,at de nor-diske erfaringer viser, at mange fædre benytter sig af den barsel, der er øremærkettil dem. Det konkluderes imidlertid også, at effekterne vanskeligt kan overføreskvantitativt til en øremærkning i Danmark. Det skyldes bl.a., at der er væsentligeforskelle ikompensationsgraden ift. barseldagpenge og i rettighederne i overens-komsterne i de forskellige lande.I de øvrige nordiske lande er den samlede barselsperiode i flere tilfælde blevet ud-videt samtidig med en øremærkning (fx i Norge, Sverige og Island). Det afhængerdermed af den konkrete model i hvilket omfang erfaringerne kan overføres.Der findes kun få danske erfaringer med øremærket barsel til mænd. Studierne be-grænser sig dog til den to ugers øremærkning til fædre, der gjaldt fra 1998 til20021, og erfaringerne kan derfor ikke direkte overføres til en 3 måneders øre-mærkning af barslen til faren.1
Udvalg om øremærket barsel:Rapport om øremærket barsel.
Der er en risiko for, at familierne samlet set vil tage mindre orlov sammen med de-res børn end i dag, hvis en del af forældreorloven øremærkes til faren uden, at dersker en udvidelse af den samlede forældreorlov med dagpenge.Det har aldrig været regeringens intention, at børnene og familierne skulle endemed kortere tid på barsel. Regeringen lægger derfor i stedet op til at indføre enkontant bonusordning for de familier, der deler orloven mere ligeligt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2