Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
1245646_0001.png
1245646_0002.png
Folketingets udvalgssekretariat ([email protected])Christiansborg1240 København K
Ligestillingsudvalgethar i brev af 11. april 2013stillet mig følgende spørgsmål54 alm. del, efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen(EL),som jeg hermed skalbesvare.Spørgsmål54”Perspektiv- og handlingsplan 2013 følger afslutningsvist op på initiativer fra2012-planen, hvor der skelnes mellem igangsatte og ikke gennemførte initiati-ver. Vil ministeren opklare forskellen mellem igangsatte og ikke gennemførteinitiativer, og vil ministeren redegøre for baggrunden og begrundelsen forhvert enkelt af de seks initiativer, der ikke er gennemført?”
Frederiksholms Kanal 211220 KøbenhavnPostboks 2123 Kwww.lige.dk1015 København Kwww.km.dkTelefon 2268 8565E-post [email protected]
MinisterenDato: 6. maj 2013J.nr.2013-338
Svar:Jeg har i år valgt at redegøre for det foregående års ligestillingsarbejde ved atlave en oversigt over status for initiativerne i Perspektiv- og handlingsplanenfor 2012. Der skelnes i oversigten over gennemførte, igangsatte og ikke gen-nemførte initiativer.Forskellen mellem igangsatte og ikkegennemførte initiativer skal forstås såle-des, at projekter, der er startet op men endnu ikke gennemført, er markeretsom igangsat. Eksempler på dette er evalueringen af ”National strategi til be-kæmpelse af vold i nære relationer”, som først forventes færdig i løbet af dekommende måneder, lovforslag L 194 om en barseludligningsordning for selv-stændigt erhvervsdrivende, der er fremsat den 30. marts 2013 og forventesvedtaget i indeværende folketingssamling, samt initiativ om øremærket barsel,hvor regeringen har nedsat et udvalg, der forventes at afslutte sit arbejde isommeren 2013.Ikke gennemførte initiativer skal forstås således, at initiativet enten ikke erstartet op eller, at initiativet har ændret karakter. Der er i alt tre initiativer iPerspektiv- og handlingsplanen fra 2012, der ikke er gennemført.Det drejer som om følgende initiativer:--”Udbredelseaf viden om behandlingstilbud”,som er nævnt under afsnit-tet om partnervold.”Projektmed fokus på holdningsbearbejdning blandt børn og unge omkønsroller, respekt og ligeværd”,som er nævnt under afsnittet om pigerog drenge skal have lige muligheder.
-
”Undersøgelse af mulighederne for at udbygge den kønsopdelte lønstati-stik”,som er nævnt under afsnittet om barsel, løn og karriere.
Side 2
Ved gennemførelsen af initiativet omudbredelse af viden om behandlingstilbudtil voldsudøverevar det tanken at sætte særligt fokus på voldsudøvere med ind-vandrerbaggrund. I forbindelse med forberedelsen af initiativet undersøgte So-cial- og Integrationsministeriet og Ministeriet for Ligestilling og Kirke proble-matikken omkring ventelister på behandlingssteder og udfordringerne i for-hold til behandling af nydanske mænd. På baggrund heraf blev det besluttet atanvende midlerne til en opkvalificering af de eksisterende behandlingstilbud,så disse ville blive bedre i stand til at tilbyde behandlingsforløb tilpasset mål-gruppen af nydanske mænd.Ministeriet for Ligestilling og Kirke har været ansvarlig for initiativet vedr.”Holdningsændringblandt børn og unge om kønsroller, respekt og ligeværd”.Ini-tiativetblev ikke gennemført som beskrevet i Perspektiv- og handlingsplanen2012. I stedet blev der udviklet en applikation til mobiltelefoner om kæreste-vold, som berører emnerne respekt og ligeværd i sammenhæng med kæreste-vold. Justeringen af initiativet skete ud fra en vurdering af, at det ville være enmere hensigtsmæssig måde at nå målgruppen på.Beskæftigelsesministeriet er ansvarlig for atundersøge mulighederne for at ud-bygge den kønsopdelte lønstatistik.Ministeriethar oplyst, at, regeringen er igang med at få kvalificeret de samfundsøkonomiske konsekvenser af en køns-opdelt lønstatistik, og at regeringen i første omgang har prioriteret de to øvrigeligestillingsinitiativer på Beskæftigelsesministeriets område, henset til regerin-gens omfattende reformdagsorden, herunder på kontanthjælpsområdet.Med venlig hilsenManu Sareen