Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
Folketingets Ligestillingsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 12. april 2013
Under henvisning til Folketingets Ligestillingsudvalgs brev af 4. marts2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 37 (LIU alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL)
Hak/ J.nr. 2013-1850
Spørgsmål nr. 37”Vil ministeren redegøre for den nuværende ordning for psykologbistand forkvinder boende på krisecenter og oplyse, hvorvidt ministeren agter at videre-føre denne ordning?”
Svar:Som led i aftalen om satspuljen for 2012 er der i perioden september 2012 tilseptember 2014 igangsat en 2-årig forsøgsordning, hvor alle kvinder medophold på et kvindekrisecenter tilbydes afklarende psykologsamtaler. Det erLandsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK), der efter aftale med So-cialstyrelsen står for gennemførelsen af forsøget og desuden står for koordi-nering af midlerne til landets ca. 40 kvindekrisecentre. Formålet med for-søgsordningen er at hjælpe den enkelte kvinde til at bearbejde voldsoplevel-sen samt bidrage til kvindens overvejelser om en fremtidig tilværelse udenpartnervold. Det er forventningen, at LOKK vil bidrage til, at ordningen bliverkendt og accepteret på kvindekrisecentrene – og dermed bliver et reelt tilbudtil de kvinder, der ønsker at være omfattet af forsøgsordningen.Der er samlet afsat 16 mio. kr. til forsøget, som forventes at blive evalueretultimo 2014. Socialstyrelsen oplyser, at 208 kvinder har benyttet sig af for-søgsordningen i perioden medio september 2012 til ultimo februar 2013.Socialstyrelsen oplyser samtidig, at der i 2011 var i alt 2.157 ophold af kvin-der på landets kvindekrisecentre.
2
Herudover bemærkes, at der i satspuljeaftalen for 2012 er afsat 5 mio. kr. tilover en 2-årig periode at foretage en samlet, generel evaluering af tilbudde-ne på kvindekrisecentrene, hvor erfaringerne med psykologsamtaler påkvindekrisecentrene til indgå.Den samlede evaluering af indsatser og tilbud på kvindekrisecentrene skalkunne indgå som en del af grundlaget for en generel vurdering af tilrettelæg-gelse og organisering af indsatsen på området for vold i nære relationer ogfor den sociale indsats over for kvinder, der udsættes for partnervold.Med henvisning til forsøgsprojektet med at yde psykologbistand på kvinde-krisecentrene er det for tidligt at tage stilling til en videreførelse af ordningeni den fremtidige indsats på krisecentrene.
Karen Hækkerup
/Anders Møller Jakobsen