Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
1214929_0001.png
1214929_0002.png
Folketingets udvalgssekretariat ([email protected])Christiansborg1240 København K
Ligestillingsudvalget har i brev af 18. januar 2013 stillet mig følgende spørgs-mål 24 alm. del, efter ønske fra Fatma Øtkem (V) som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål 24”Er der efter ministerens vurdering mulighed for, indenfor rammerne af Den Eu-ropæiske Menneskerettighedskonvention og Danmarks øvrige forpligtelser i for-hold til konventionerne mv., at indføje en de minimis non curat lex bestemmelse iligestillingsloven, således at Ligebehandlingsnævnet får adgang til at undlade atbehandle visse type sager f.eks. med henvisning til at 1) ressourcerne anvendesbedre på andre sager, 2) sager der skader nævnets anseelse og 3) sager af en ka-rakter, som man ikke kan forestille sig anlagt direkte ved domstolene grundetbl.a. manglende retlig interesse?”
Frederiksholms Kanal 21 21Kanal1220 København KPostboks2123www.lige.dk1015KøbenhavnKwww.km.dkTelefon 2268 8565E-post [email protected]
MinisterenDato: 13. februar 2013J.nr. 2013 – 93
Svar:Ligestillingsloven implementerer Rådets direktiv 2004/113/EF. Der er ikkeadgang til at indføje en de minimis non curat lex bestemmelse inden for ram-merne af det pågældende EU-direktiv.Der er ikke i ligestillingsloven bestemmelser om Ligebehandlingsnævnets virk-somhed udover en henvisning til, at nævnet behandler klager over forskelsbe-handling. Ligebehandlingsnævnets virksomhed reguleres efter lov om ligebe-handlingsnævnet, som hører under beskæftigelsesministerens ressort. Jeg harderfor indhentet følgende bidrag fra beskæftigelsesministeren, som jeg kanhenholde mig til:”Der er ikke nogen internationale krav om, at der skal etableres administrativeklagenævn til behandling af sager om forskelsbehandling. Etableringen af Lige-behandlingsnævnet var således en national beslutning, som alle partier i Folke-tinget, bortset fra DF, sluttede op om.Nævnets fornemmeste opgave er at sikre, at personer, der bliver forskelsbe-handlet, kan få oprejsning. Som beskæftigelsesminister har jeg imidlertid ikkekunnet undgå at lægge mærke til, at nogen af de sager, som Ligebehandlings-nævnet har beskæftiget sig med, har fået folk til at trække på smilebåndene. Ogjeg har da også tænkt, at der må være andre sager, som er mere relevante atbruge tid og penge på.Nævnet træffer, som bekendt, afgørelse efter den gældende lovgivning om for-skelsbehandling, og en del af denne lovgivning bygger på EU-regler.
Jeg er dog enig i, at det skal undersøges, hvorvidt det er muligt at give nævnetnogle redskaber, som gør det muligt for nævnet at prioritere, hvilke sager detgiver bedst mening at behandle. Jeg har derfor bedt mine embedsmænd under-søge mulighederne herfor.”
Side 2
Manu Sareen