Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1227190_0001.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 27. februar 2013, efter ønske fra Karsten Lauritzen(V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 99 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 99:

Vil ministeren forklare, hvorfor Kulturstyrelsen har påbudt ejeren at retablere forhol-dene omkring en gravhøj i Gørum og besluttet, at arbejdet skal udføres af MuseerneVordingborg, selvom der ligger andre museer betydeligt tættere på, som også må for-modes at have de nødvendige kompetencer f.eks. Nordjyllands Historiske Museum iAalborg, Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring eller et tredje museum, og som der-ved ville have mindsket udgifterne til retableringsarbejdet med gravhøjen?

Svar:

I perioden 2008 – 2012 gennemførte Kulturstyrelsen et landsdækkende tilsyn af samtli-ge fredede fortidsminder. I den forbindelse konstaterede Kulturstyrelsen, at der varsket en overtrædelse af museumslovens bestemmelser, idet der var henlagt en anseeligbunke nyere tilførte marksten på et fortidsminde i Gærum. Kulturstyrelsen vurderede,at markstenene kunne være lagt oveni originale konstruktionssten, og at der dermedvar en risiko for fortidsmindets tilstand, hvis retableringen ikke blev foretaget af re-staureringskyndige arkæologer. Kulturstyrelsen kontaktede derfor Museum Sydøst-danmark. Da restaurering og retablering af fortidsminder kræver særlige kompetencer,er der kun få personer i landet, der har den nødvendige erfaring med dette særlige ar-bejdsområde. Opgaven har historisk set været varetaget af nogle få specialister vedstatslige myndigheder, men i dag udføres dette arbejde af Museum Sydøstdanmark iVordingborg, der har særlig ekspertise i retablering og restaurering af fortidsminder.
Marianne Jelved
Dok. nr. 1696137