Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1222245_0001.png
1222245_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 14. februar 2013, efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr(EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 98 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for indholdet af bekendtgørelsen om styrelse af Det Kongeli-ge Kunstakademis Billedkunstskoler (BEK 907 af 6/9 2012), herunder baggrunden for,at magten centraliseres hos institutionens rektor og hos kulturministeren under ansæt-telse af rektor i modsætning til skolerådet, som tidligere havde en større indflydelse.

Svar:

Bekendtgørelse nr. 907 af 6. september 2012 om styrelse af Det Kongelige DanskeKunstakademis Billedkunstskoler har hjemmel i lov om videregående kunstneriske ud-dannelsesinstitutioner, jf. lovbekendtgørelse nr. 868 af 26. august 2012.Loven om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner blev ændret i forlængel-se af den seneste politiske flerårsaftale for de kunstneriske videregående uddannelser.Rammerne for Kulturministeriets videregående uddannelser er fastlagt i flerårsaftaler.Den gældende 4-årige aftale er indgået 27. oktober 2010 mellem alle Folketingets parti-er med undtagelse af Enhedslisten. Aftalen dækker perioden 2011-2014 og skal sikrefortsat bred politisk opbakning til udviklingen af Kulturministeriets videregående ud-dannelser.Det fremgår af flerårsaftalen, atstyrelsesreglerne på Kunstakademiets Billedkunstskolerog Kunstakademiets Konservatorskole, hvorefter rektor som hovedregel vælges kollegialt,ændres, så rektor fremover ansættes af kulturministeren. På de to institutioner justeresskolerådenes beføjelser svarende til de regler, der er gældende på øvrige uddannelsesin-stitutioner, hvor rektor ansættes af kulturministeren.Det fremgår af bekendtgørelsen om styrelse for Billedkunstskolerne, at kulturministe-ren nedsætter et ansættelsesudvalg, som afgiver udtalelse til ministeren om ansættelse
Dok. nr. 1680110
Side 2
af rektor. Ansættelsesudvalget består af to medlemmer udpeget af skolerådet og mindsttre medlemmer udpeget af ministeren, heraf det ene som formand. Skolerådet har såle-des indflydelse på ansættelse af rektor.Årsagen til, at det i fleråraftalen blev besluttet at ændre på ansættelsesproceduren forrektor samt rektors beføjelser på de institutioner, der tidligere har haft kollegialt valgterektorer, var at give rektor de nødvendige muligheder for at agere strategisk og træffebeslutninger, der både på kort og langt sigt gavner institutionen. Det er rektor, der hardet overordnede ansvar for institutionen, og derfor er det også rektor, der skal træffe debeslutninger, der har konsekvenser for institutionens drift.Dertil kommer, at Kunstakademiets Billedkunstskoler allerede på tidspunktet for ind-gåelsen af den politiske flerårsaftale var ledet af en rektor ansat på baggrund af et eks-ternt opslag.Det er således et bredt politisk flertal i Folketinget, der står bag ændringen af styrel-sesreglerne for Kunstakademiets Billedkunstskoler, og det er samlet min opfattelse, atbekendtgørelsen er med til at udvikle Billedkunstskolerne som kunst- og uddannelses-institution.
Marianne Jelved