Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1222967_0001.png
1222967_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
7. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 11. februar 2013, efter ønske fra Mogens Jensen (S),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 96 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere på de synshandicappedes aktuelle adgang til bøger gennemNota med udgangspunkt i vedlagte henvendelse fra Jørgen Svendsen og redegøre forforholdene mellem Nota og Forlæggerforeningen?

Svar:

Nota er nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder og er en statsinstitu-tion under Kulturministeriet. Nota har som hovedopgave at sikre adgang til viden, sam-fundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med læsevanskeligheder.Ophavsretslovens § 17 giver Nota hjemmel til under nærmere betingelser at kunnefremstille særligt tilrettelagte eksemplarer for syns- og læsehandicappede. Bestemmel-sen i § 17, stk. 3, indebærer, at der kan fremstilleslydoptagelseraf udgivne litteræreværker til brug for syns- og læsehandicappede, når det ikke sker i erhvervsøjemed. Op-havsmanden har altid krav på vederlag, dvs. at hvis Nota fremstiller lydbøger, skal derafregnes vederlag til ophavsmanden til bogen.Nota køber derudover lydbøger, der er tilgængelige på det kommercielle marked, af for-lagene. Aftalerne med flere forlag er på nuværende tidspunkt under forhandling. Notahar indgået en overordnet samarbejdsaftale om lydbøger med Forlæggerforeningen ogde to forfatterforeninger, der indeholder adfærdskodeks, sikkerhedskrav, definitionerm.v.Fra 2005 blev det muligt for også ordblinde personer at blive indmeldt som brugere påNota. Baggrunden for at udvide brugergruppen var, at ordblinde borgere i mange årforud for 2005 havde efterlyst adgang til en biblioteksservice magen til den staten i 60år havde stillet til rådighed for synshandicappede. I en analog tidsalder var der dog ik-
Dok. nr. 1673004
Side 2
ke økonomi til at efterkomme dette ønske. I årene op til 2005 fandt en omfattende digi-talisering af Notas virksomhed sted, hvor Nota digitaliserede alle titlerne i sin storelydbogssamling. Distributionen gik fra at være et omkostningstungt analogt udlån medefterfølgende hjemtagning til at være digital spredning uden efterfølgende hjemtagning.Omkostningen på et digitalt udlån er forsvindende lille i forhold til prisen på et analogt,hvorfor det lykkedes for Nota at betjene både synshandicappede brugere og ordblindebrugere med de samme tilbud indenfor den samme økonomiske ramme. Fra sommeren2012 er udlånet til ordblinde gået over til at være online udlån, hvilket yderligere ned-bringer udgiften per udlån. En tiltagende del af Notas søsterorganisationer i andre lan-de betjener nu også ordblinde brugere.Nota har oplyst, at man - på trods af tilgangen af nye brugere - har stillet et stigendeantal nye danske lydbogstitler til rådighed. Før 2005 var tilgangen ca. 500 titler per år,og fra 2008 til 2011 har tilgangen været markant højere, godt 800 årligt. Nota oplyserdog, at tilgangen af titler i 2012 har været noget lavere end de forudgående år.
Marianne Jelved