Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1221974_0001.png
1221974_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. marts 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 6. februar 2013, efter ønske fra Flemming MøllerMortensen (S), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 93 (Alm. del), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvilke støttemuligheder i Kunstrådet m.v. der er for forenin-ger/selskaber som f.eks. Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark?

Svar:

Generelt har danske litterære selskaber og foreninger mulighed for at søge alle relevan-te puljer under Statens Kunstråd og dets fagudvalg. Under Statens Kunstråds Littera-turudvalg har danske litterære selskaber og foreninger, herunder også Samrådet for deLitterære Selskaber i Danmark, mulighed for at søge støtte til aktiviteter og projekter iflere forskellige puljer, og de gør det flittigt.I puljen De generelle midler, kan der søges støtte til mere omfattende projekter, somf.eks. konferencer, udgivelsesprojekter, støtte til etablering mv. Eksempelvis har Detdanske Proust-selskab tidligere fået tilskud til foreningens etablering og til udgivelse afforeningens årsskrift, Bulletin, og Selskabet for børnelitteratur har fået støtte til diver-se aktiviteter, blandt andet deltagelse i internationale konferencer.I puljen Forfattercentrum kan foreninger og selskaber søge støtte til enkeltstående op-læsningsarrangementer med danske forfattere. Fra denne pulje er der blandt andet gi-vet til støtte til Åkjærselskabet, Vendsyssels Litterære Selskab, Selskabet Bellman iDanmark, Nordisk Poetisk Selskab, Litteraturselskabet af 2009, Kaj Munk-Selskabet,Johannes Jørgensen-Selskabet, Dansk-Svensk Forfatterselskab og B.S. Ingemann-Selskabet.I Litteratur- og Personudvekslingspuljen kan foreninger og selskaber søge støtte til delsudenlandske forfatteres rejse til Danmark i forbindelse med oplæsning og præsentation
Dok. nr. 1673138
Side 2
af egne værker, dels danske forfatteres rejser til udlandet i tilsvarende sammenhænge.Fra denne pulje er der blandt andet givet støtte til Dansk Forfatterforening, ForeningenNorden, Foreningen Komiks.dk, Blicher-Selskabet, Litteraturselskabet af 2009, NordiskPoetisk Selskab, Selskabet for Børnelitteratur, Trykkefrihedsselskabet m.fl.I Oversætterpuljen kan selskaber og foreninger søge støtte til oversættelser til dansk iforbindelse med udgivelse. Fra denne pulje er der givet støtte til f.eks. Det danske Idé-selskab og Trykkefrihedsselskabet.Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark har inden for de seneste fem år ikkesøgt støtte i de ovennævnte puljer. Flere af de ovennævnte støttede foreninger er dogmedlemmer af Samrådet. Samrådet har heller ikke fået støtte fra tipsmidlerne.Statens Kunstråds Litteraturudvalg har det udgangspunkt, at man ikke har mulighedfor at give støtte til drift eller driftslignende aktiviteter.
Marianne Jelved