Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1214508_0001.png
1214508_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. februar 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 31. januar 2013, efter ønske fra Morten Marinus(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 79 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Kan ministeren redegøre for, hvorfor Samsø Posten, som det eneste dagblad, står til atmiste al mediestøtten som resultat af den nyligt indgåede mediestøtteaftale med En-hedslisten?

Svar:

Som oplyst i ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af § 20-spørgsmål nr.S 979 stillet af Michael Aastrup Jensen (V) den 29. januar 2013 er der med stemmeafta-len mellem regeringen og Enhedslisten af 18. januar 2013 lagt op til en moderniseringaf den danske mediestøtte, der tager udgangspunkt i Mediestøtteudvalgets arbejde oglever op til regeringsgrundlagets målsætning om, at mediestøtten skal være med til atløfte den demokratiske debat og fremme mangfoldigheden i medierne.Omlægningen af mediestøtten ændrer fordelingsprincippet fra distributionsstøtte tilproduktionsstøtte. Det vil sige fra i dag at blive givet til trykte aviser i forhold til antal-let af distribuerede eksemplarer, til i fremtiden at gå til nyhedsmedier i forhold til stør-relsen af de redaktionelle omkostninger forbundet med at producere indhold – uansetpå hvilken platform indholdet formidles. Dermed kommer støtten til at afspejle nuti-dens medieforbrug.For at understøtte demokratiet er det vigtigt at bevare og udvikle produktion af redak-tionelt indhold, der er redigeret til et dansk publikum om danske nyheder og et danskperspektiv på udenlandske nyheder. For at sikre at støttede medier har et grundlæg-gende redaktionelt miljø, der kan understøtte en samfundsmæssig ønskelig nyhedspro-duktion, er det et krav, at mediet har mindst tre redaktionelle årsværk ansat. Dertilkommer krav om, at halvdelen af indholdet skal være redaktionelt stof, der primært
Dok. nr. 1660154
Side 2
behandler politiske og samfundsrelaterede emner, ligesom en tredjedel af det redaktio-nelle stof skal være egenproduceret.Omlægningen vil også åbne op for støtte fra en risikovillig innovationspulje, der skalbakke op om den nødvendige udvikling i branchen. Der kan blandt andet søges projekt-støtte til etablering af nye medier samt udvikling af eksisterende medier. I denne puljekræves kun, at mediet har mindst ét redaktionelt årsværk.Samsø Posten, som i dag modtager omkring 1,2 mio. kr. i distributionsstøtte, opfyldersom udgangspunkt ikke kravene for at kunne modtage støtte fra den fremtidige produk-tionsstøtteordning, da bladet har ansat færre end 3 redaktionelle årsværk.I den fremtidige produktionsstøtteordning er imidlertid indsat en dispensationsmulig-hed for det kommende Medienævn, som skal administrere støtteordningen, således atder – hvis særlige hensyn taler for det – ved opgørelsen af redaktionelle årsværk kangives dispensation, så det i visse tilfælde er muligt at medregne ulønnede medarbejderei årsværksopgørelsen.Samsø Posten vil kunne søge støtte i innovationspuljen, hvor adgangskravet kun er étredaktionelt årsværk. Formålet med puljen er blandt andet, at det skal være muligt forsmå medier med få redaktionelle medarbejdere at udvikle sig til et medie, der er beret-tiget til produktionsstøtte. Det vil være det kommende Medienævn, der vurderer, hvilkeaf de indkomne projektansøgninger der modtager støtte.Det er i stemmeaftalen mellem regeringen og Enhedslisten besluttet at etablere enovergangsordning i 3 år for medier, der vil opnå mindre i støtte efter de nye ordninger iforhold til i dag. Formålet er at sikre en glidende overgang til de nye fordelingsprincip-per, således at medier, der vil få reduceret støtte, får mulighed for at omstille sig til etlavere støtteniveau.
Marianne Jelved