Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1183254_0001.png
1183254_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
23. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 14. november 2012 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 39 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. november 2012 fra Danmark Teater-foreninger, jf. KUU alm. Del – bilag 27.

Svar:

Danmarks Teaterforeningers henvendelse kommer på baggrund af det udkast til be-kendtgørelse om teatre og andre institutioner på scenekunstområdet med særlige opga-ver, som netop har været i høring. Bekendtgørelsesudkastet er et led i udmøntningen afaftalen af 21. juni 2011 om en række ændringer på teaterområdet (teateraftalen), ogudkastet til bekendtgørelse har inden høringen været forelagt Folketingets partier, somikke har gjort indsigelser mod de ændringer bekendtgørelsen vil medføre for de berørteteatre.Danmarks Teaterforeninger problematiserer i deres henvendelse, at foreningen ikkefremover skal udpege et medlem til bestyrelsen for Den Jyske Opera og heller ikke skaludpege et medlem til bestyrelsen for Dansk Danseteater. Danmarks Teaterforeningerargumenterer for at foreningen skal tildeles udpegningsret med, at de to teatre pålæg-ges en lovbestemt turnéforpligtelse.Folketeatret er det tredje teater med turnéforpligtelse, som er omfattet af udkastet tilbekendtgørelse. Til dette teaters bestyrelse får Danmarks Teaterforeninger en udpeg-ningsret. Det skyldes, at det i teateraftalen indgik, at ”den særlige konstruktion forsammensætningen af bestyrelsen for folketeatret.dk (nu Folketeatret) fastholdes.” Afta-len medfører, at udpegningen til bestyrelsen for Folketeatret ikke ændres, selvom ud-pegningen til bestyrelserne for de øvrige teatre ændres.
Dok. nr. 1573848
Side 2
Princippet for det nye regelsæt er, at bestyrelserne for teatrene ikke længere skal re-præsentere de udpegende organisationer men være professionelle bestyrelser, som ale-ne varetager teatrenes interesser. Samtidig tilstræbes det, at bestyrelserne for teatrenei ordningen udpeges efter samme mønster. Derfor er det besluttet, at Danmarks Teater-foreninger ikke fremover skal udpege medlemmer til bestyrelser i ordningen – bortsetfra Folketeatret jævnfør ovenfor.Danmarks Teaterforeninger udtrykker bekymring for, at provinsens interesser ikke vilblive tilgodeset, når Danmarks Teaterforeninger ikke udpeger medlemmer til bestyrel-serne. Den bekymring deler jeg ikke. Jeg er overbevist om, at Statens Kunstråd og de tilen hver tid siddende kulturministre vil være opmærksomme på det formålstjenlige, i atsammensætningen af bestyrelserne ikke må blive sådan, at teatrenes turnévirksomhedvil blive tilsidesat.
Uffe Elbæk