Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1183097_0001.png
1183097_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
Folketingets Kulturudvalg har den 31. oktober 2012, efter ønske fra Michael AastrupJensen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 30 (Alm. del), som jeg hermed skal besva-re.

Spørgsmål:

Vil ministeren give et overslag over beholdningen af effekter på Statens Museumfor Kunst, Nationalmuseet, Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, DanskLandbrugsmuseum, Den Hirschsprungske Samling, Ordrupgaard og StatensForsvarshistoriske Museum, der opfylder to eller flere af følgende kriterier:- effekten er en dublet- effekten har aldrig været "i brug" og vil formentlig aldrig komme i brug- museet kan ikke varetage vedligeholdelsen af effekten- effekten er umulig at restaurere- effekten har ikke nogen proveniens- effekten har ikke nogen væsentlig tilknytning til det enkelte museums samling?

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet bidrag fra Kulturstyrelsen, som oplyser, at destatslige museer, som spørgeren refererer til, har ca. 1,5 mio. museumsgenstande ogværker i deres samlinger.Det er så stort et tal, at det alene af den grund ikke er muligt for mig at gå i detaljer ogoplyse, hvor mange af disse 1,5 mio. genstande og værker, der passer ind i to eller flereaf spørgerens 6 kategorier. Der findes i dag oversigtsregistre, hvor man kan orienteresig om indholdet af museernes samlinger, men ikke i den detaljeringsgrad, som spørge-ren lægger op til. Det er i den forbindelse vigtigt at pointere, at definitionen af hvad derlader sig restaurere, hvad der kan tildeles proveniens, hvad der opfattes som dubletterosv. udvikler sig løbende med udviklingen i restaureringsteknikker, forskning og fagligobservans.
Dok. nr. 1532956
Side 2
Generelt kan jeg oplyse, at museernes samlinger er resultat af adskillige generationersindsamlingspraksis og forskellige opfattelser af, hvilke genstande og værker, det er vig-tigt at bevare. Denne historik medfører, at nogle af museernes genstande og værker iperioder tildeles mindre opmærksomhed; f.eks. bliver brugt mindre i særudstillinger ogprioriteres lavere, når det gælder vedligehold og konservering.Samtidig kan jeg oplyse, at museerne i disse år gør en stor indsats for at gennemgå de-res samlinger, således at genstande, der ikke har særlig bevaringsværdi eller er doku-menterede i stigende grad udfases af samlingerne.For så vidt angår

de statslige museer

er det Kulturministeriets departement, dermeddeler disse museer tilladelse til at udskille fra deres samlinger. Departementetstøtter sig i den forbindelse på Kulturstyrelsens faglige vurdering. I alt er der inden forde seneste 2 år givet tilladelse til at udskille 4.458 genstande fra de statslige museerssamlinger.Det skal afslutningsvis nævnes, at museerne i dag fører en meget restriktiv indsam-lingspolitik, som betyder, at de kun indsamler det, de ud fra en faglig vurdering anserfor umisteligt. Som støtte for denne faglige vurdering fører Kulturstyrelsen de to cen-trale oversigtsregistre Museernes Samlinger og Kunstindeks Danmark, hvortil museer-ne er forpligtet til at indberette deres samlinger. Registrene giver museerne overblikover, hvilke genstande, henholdsvis værker, der i forvejen findes i de danske museerssamlinger.
Uffe Elbæk