Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1168846_0001.png
1168846_0002.png
1168846_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. oktober 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 8. oktober 2012, efter ønske fra Ellen Trane Nørby(V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 3 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, hvilke aldersbetingede ydelser, der findes på Kulturministeri-ets område, samt hvor store de offentlige udgifter er til hver af disse aldersbetingedeydelser f.eks. gratis adgang for børn til institutioner, nedsat licens til pensionister ellerlignende?

Svar:

Besvarelsen er afgrænset til ydelser, forstået som bevillinger eller tilskudsordninger,som Kulturministeriet har optaget på finanslovens § 21 samt tipsmidler opført på § 7for så vidt angår Kulturministeriets område. Svaret medtager bevillinger i 2012, hvorbevillingen, eller en del heraf, er rettet specifikt mod en særlig aldersgruppe eller mereindirekte er målrettet borgere på bestemte alderstrin som følge af finanslov eller andenlovgivning.Statslige kulturinstitutioner og kulturinstitutioner, som modtager statsstøtte fra Kul-turministeriet, kan ved egen drift have rabatordninger for børn, unge eller pensionisterindenfor den bevilling eller det tilskud, som institutionen modtager. Disse er ikke med-taget i svaret.Der er heller ikke medtaget tilskud til drift af foreninger og organisationer med et al-dersbetinget formål.En række tilskudspuljer under Kulturministeriet, kan ved puljeopslag fokusere en til-skudspulje til projekter med særlige målgrupper, herunder til særlige aldersgrupper.Der er tale om projekttilskud, som tildeles enkeltprojekter efter ansøgninger. Disse erikke medtaget i svaret.
Dok. nr. 1500956
Side 2
Gratis adgang til statslige og statsanerkendte museerFra 2006 og frem blev der indført gratis adgang for børn og unge under 18 år på stats-anerkendte museer. I 2012 er der på finansloven afsat 19,0 mio. kr. til formålet. De 5mindste af de i alt 7 statslige museer under Kulturministeriet har en tilsvarende ord-ning, som museerne blev kompenseret for på finanslov 2006 med samlet 84.107 kr.LicensDR Licens kan bevilge pensionister fritagelse for radiolicens og nedsættelse til halv me-dielicens, hvis pensionisten har en personlig tillægsprocent på 100. Ifølge DR skønnesde indkomstbetingede licensfritagelser/nedsættelser at medføre, at licensprovenuet i2012 er omkring 218 mio. kr. mindre, end det ellers ville have været. Muligheden for atblive fritaget for radiolicens eller bevilget nedsat medielicens er således ikke betinget afalder men af indkomst.Refusion af kommuners udgifter ved køb af forestillinger af børne- og opsøgende teaterStaten yder refusion af kommuners udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillin-ger af børneteater og opsøgende teater. Børneteater er forestillinger, der retter sig modbørn og unge under 16 år. Opsøgende teater kan være rettet både mod børn og voksne.Den udbetalte refusion vedrører altovervejende børneteater. I 2012 er der på finanslo-ven samlet afsat 23,8 mio. kr. til ordningen.MusikskolerStaten yder tilskud til musikskoler i form af delvis refusion af lønudgifter mv. til lærerog skoleleder. Ordningen omfatter børn og unge under 25 år. I 2012 er der på finanslo-ven samlet afsat 90,1 mio. kr. til formålet. Desuden indgår der i musikhandlingsplanen“Én musikscene - mange genrer 2011-2015” en pulje til talentudvikling på musikskolerpå 5,8 mio. kr. årligt i perioden 2012-2015.Syv MGK centreStatens Kunstråds Musikudvalg finansierer driften af syv MGK centre (musikalskgrundkursus), der tilbyder undervisning af børn og unge fra 14-25 år med 39,0 mio. kr. i2012.HuskunstnerordningenOrdningen yder tilskud til skoler, ungdomsuddannelser, dagtilbud og kulturinstitutio-ner, kommuner og regionale netværk med henblik på at fremme børn og unges mødemed en professionel skabende kunster. Aldersbetingelsen for målgruppen er under 19år. I 2012 er der på finansloven afsat 10,6 mio. kr. til ordningen.Levende Musik i SkolenLevende Musik i Skolen er et nationalt kompetencecenter for børn og unges møde medden levende, professionelle musik, og centret sælger billige koncerter for folkeskolebørntil kommunerne. Centrets bevilling blev i 2009 forhøjet med 4,0 mio. kr. øremærket til
Side 3
tilskud til skolekoncerter, således at flere børn møder professionel musik i deres hver-dag.FolkehøjskolerHøjskoler optager elever, der er mere end 17½ år gammel ved kursets begyndelse. Derer ingen øvre aldersgrænse. Der ydes tilskud til to ungdomshøjskoler for elever mellem16 og 19 år ved kursets begyndelse på i alt 17,2 mio. kr. til ungdomshøjskoler og 2,4mio. kr. i tilskud til højskoleelever under 18 år.Det kulturelle tipsaktstykkeFra puljen til Kulturministeriets fond til kulturelle fond (det kulturelle aktstykke, §07.18.15.20) ydes ca. 11,5 mio. kr. til fire formål, der kan karakteriseres som aldersbe-tinget. Tilskuddene til to af disse formål er optaget som indtægt på § 21.Der drejer sig om tilskud til Dansk Skoleidræt, der modtager 1,8 mio. kr. til aktiviteter ilandets skoler, og læselystkampagnen der ydes 1,5 mio. kr. til styrkelse af børn og un-ges læselyst i dagtilbud, skoler og hjem. Der ydes desuden 2,0 mio. kr. til Udvalget forbørneteater og Opsøgende teater (UBOT) og 1,1 mio. kr. til Sydslesvigs Danske Ung-domsforeninger til det idrætslige arbejde.Derudover kan der, ved indgåelse af de 4-årige regionale kulturaftaler mellem kultur-ministeren og kulturregionerne, ydes tilskud til udviklingsaktiviteter fra tipspuljen“Kultur i hele landet”. I alt er der 13 kulturaftaler, der samlet set over fire år har mod-taget statsligt tilskud fra tipspuljen på ca. 31 mio. kr. målrettet aktiviteter for børn ogunge. I 2012 er der herved ydet et statsligt tilskud til formålet på knap 8,0 mio. kr.
Uffe Elbæk