Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1172899_0001.png
1172899_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
1. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 15. oktober 2012 stillet mig følgende spørgsmål, nr.20 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvordan forholder ministeren sig til Rigsrevisionens og Statsrevisorernes markantekritik af implementeringen af digitaliseringsplanen vedr. kulturarven?

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet sådan, at den omtalte kritik vedrører det forhold, at museerneendnu ikke har fuldført deres lovpligtige indberetning af oplysninger om deres genstan-de og værker til de to centrale, internetbaserede kulturarvsregistre, Museernes Samlin-ger og Kunstindeks Danmark.Foranlediget af udvalgets spørgsmål har jeg bedt om en udtalelse fra Kulturstyrelsen.Kulturstyrelsen oplyser følgende:”Der er indgået individuelle aftaler med de relevante museer om en plan for færdiggø-relse af deres indberetning. Styrelsen fører løbende tilsyn med, at museerne følger deresplaner bl.a. gennem kvalitetsvurderinger og gennem museernes afrapportering af nøg-letal for deres virksomhed til “Danske Museer i Tal”.Det er aftalt med alle relevante museer, at de skal have indhentet deres indberetnings-efterslæb inden udgangen af 2015.Grunden til, at museerne ikke allerede har fuldført deres indberetning, er, at store deleaf deres samlinger fortsat er registreret på papir, og at museerne er travlt beskæftigetmed at læse korrektur på de registreringer, som er blevet digitaliseret. For at frem-skynde museernes indberetning til centralregistrene, er der de seneste syv år blevet af-sat midler på finansloven til en pulje til fremme af digital registrering på museerne
Dok. nr. 1515841
Side 2
administreret af Kulturstyrelsen. I årene 2005-2011 er museerne efter ansøgning blevettilført godt 23 mio. kr. til dette formål.”På baggrund af ovenstående er det min opfattelse, at Kulturstyrelsen har taget væsent-lige initiativer for at imødekomme Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik, og atstyrelsen arbejder på at sikre implementering af digitaliseringsplanen vedr. kulturar-ven hurtigst muligt under de givne omstændigheder.
Uffe Elbæk