Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1287660_0001.png
1287660_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
8. oktober 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 24. september 2013, efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr (EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 195 (Alm. del), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Hvorfor kan stadsarkiverne ikke låne arkivalier fra Rigsarkivet, og hvad betyder det fortilgængeligheden til arkivalier for både de professionelle og de almindelige arkivbrugereuden for Københavnsområdet?

Svar:

Jeg har bedt Statens Arkiver om at orientere mig om sagen. Statens Arkiver, herunderRigsarkivet, har som konsekvens af en omfattende, nu afsluttet, tyverisagimplementeret en række sikringstiltag, der skal forhindre tilsvarende tyveri afuerstattelig, national kulturarv. Et af disse tiltag er lukning af fjernlån til eksterneinstitutioner.Statens Arkivers arkivalier er dermed tilgængelige i institutionens fem læsesale ihenholdsvis Viborg, Aarhus, Aabenraa, Odense og København samt på ArkivalierOnline (www.sa.dk) i det omfang, arkivalierne er digitaliseret.Beslutningen er truffet ud fra en betragtning om, at ingen eller kun få af de tidligereanvendte eksterne læsesale vil kunne leve op til de sikringsmæssige foranstaltninger,som Statens Arkiver med virkning fra 3. september 2013 har implementeret på sinelæsesale. Her skal fremhæves:Restriktive regler for, hvad der må medbringes til læsesalsområdetTv-overvågning af læsesalsområdetPermanent overvågning i læsesalsområdet udført af personaleSikringsmæssigt funderet tildeling af pladser i læsesalsområdet
Derudover forventer Statens Arkiver at kunne etablere visitation ved indgang til ogudgang fra læsesalsområdet fra 2014 efter vedtagelse af L 18 2013-2014. Forslag til lovom ændring af lov om visse foranstaltninger imod tyveri fra det kgl. Bibliotek(Udvidelse af visitationsadgang til visse statslige og statsanerkendtekulturarvsinstitutioner med publikumsadgang til samlingerne).
Dok. nr. 1904876
Side 2
Hertil kommer, at såfremt eksterne institutioner skulle kunne leve op til disse krav, vildet være en forudsætning, at Statens Arkiver løbende skal føre tilsyn med, at disseskærpede krav overholdes. Dette vil være overordentligt ressourcekrævende for StatensArkiver.Det bemærkes, at Arkivverket i Norge og Riksarkivet i Sverige af sikringshensyn ikkeudlåner arkivalier til eksterne institutioner. Baggrunden herfor er manglendemuligheder for kontrol af sikringen i eksterne institutioner, herundertransport/forsendelse af arkivalier.Statens Arkiver anser det sikringsmæssigt påkrævet, at institutionen selv forestårtransport af arkivalier mellem Statens Arkivers afdelinger. Derfor foretages således idag al sådan transport af medarbejdere ved Statens Arkiver. En udvidelse af dennetransport ligger i dag udenfor Statens Arkivers muligheder.Hidtidige brugere af arkivalier på læsesale udenfor Statens Arkiver kan gøre gældende,at dette er en serviceforringelse. Dette anerkendes, men det er Statens Arkiversvurdering, at sikringen af den skriftlige, nationale kulturarv er vigtigere endomfattende geografisk tilgængelighed. En fornuftig geografisk spredning er fortsat tilstede, idet Statens Arkivers arkivalier kan tilgås i Statens Arkivers fem læsesale, der erfordelt med tre i Jylland, en på Fyn og en på Sjælland.Statens Arkiver arbejder på at begrænse de negative konsekvenser for såvelprofessionelle som almindelige arkivbrugere af de gennemførte sikringsforanstaltningerved en omfattende satsning på digitalisering. Denne betyder, at de hyppigst anvendtearkivalier – kirkebøger, folketællinger, lægsruller mv. – nu er eller inden årets udgangvil være tilgængelige som webtilbud.Dertil kommer, at der arbejdes målrettet med at åbne op for de tidligere godkendtelånesteder til at udlåne de mange tusinde mikrofilm med optagelser af væsentligstedele af arkivbestanden, ligesom det allerede nu er muligt selv at optage eller modbetaling at bestille digitale billeder af ønskede arkivenheder.
Marianne Jelved