Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1286597_0001.png
1286597_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
4. oktober 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 16. september 2013 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 182 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere artiklen ”Museerne har store problemer med loven”, somblev bragt i Politiken den 19. august 2013, og finder ministeren, at det giver anledningtil nogen form for opfølgning?

Svar:

Kulturstyrelsen har kommenteret og svaret på Jane Sandbergs debatindlæg.Kulturstyrelsens svar blev bragt i Politiken den 24. august 2013 med titlen”Kulturstyrelsen er slet ikke ligeglad med kvaliteten”.Som det fremgår af Kulturstyrelsens svar, er det efter styrelsens vurdering etmisvisende billede, Jane Sandberg tegner, både af forholdene på de statsanerkendtemuseer og af styrelsens arbejde med kvalitetsvurderingerne. At museerne “i udbredtgrad ikke lever op til museumsloven”, “at de skalter og valter med deres forpligtelser”og “at Kulturstyrelsen er ligeglad” har, ifølge Kulturstyrelsen, ikke hold i virkeligheden.Det fremgår af Kulturstyrelsens svar, at styrelsen gennem arbejdet medkvalitetsvurderingen af museerne oplever, at langt hovedparten af museerne løfterderes lovbestemte museale opgaver på et tilfredsstillende eller meget tilfredsstillendeniveau. Kun ganske få museer har udfordringer med at løfte opgaverne på ettilstrækkeligt højt niveau. Styrelsen oplyser, at særligt i disse tilfælde bruger styrelsenen del ressourcer på målrettet at understøtte museets arbejde med at rette op påforholdene.Det er mit klare indtryk, at det danske museumsvæsen er velfungerende, og at der skeren udvikling hen imod stadig mere professionelle museumsinstitutioner, undertidenogså gennem forpligtende samarbejder museerne imellem og nogle steder fusioner.
Dok. nr. 1900501
Side 2
Det er også mit klare indtryk, at Kulturstyrelsens arbejde med kvalitetsvurderingerneunderstøtter de enkelte museer og udviklingen på området i en konstruktiv og positivretning. Jeg noterer mig i denne sammenhæng, at også Rigsrevisionen finder styrelsensarbejde med kvalitetsvurderinger tilfredsstillende.Jeg finder derfor ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for yderligereopfølgning. Jeg skal erindre om, at der i stemmeaftalen fra 2012 om ændring afmuseumsloven er lagt op til, at aftalepartierne primo 2015 bl.a. skal drøfte spørgsmåletom eventuelle skærpede konsekvenser ved Kulturstyrelsens kvalitetsvurderinger.Endelig skal jeg henvise til, at der på Kulturstyrelsens hjemmeside findes materiale omstyrelsens arbejde med kvalitetsvurderingerne samt de endelige rapporter for demuseer, der er blevet kvalitetsvurderet.
Marianne Jelved