Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1279482_0001.png
1279482_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
11. september 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 30. august 2013, efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr(EL), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 174 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

I forbindelse med DR’s optagelse af serien, ”1864” har DR anvendt en underleverandør,som har ansat nogle tjekkere, der ikke arbejder på overenskomstmæssige arbejdsvilkår,hvad vil ministeren gøre ved det, og er det ministerens opfattelse, at DR hermedoverholder aftalen om arbejdsklausuler for de selvejende statsinstitutioner?

Svar:

Jeg har i anledning af det stillede spørgsmål bedt DR om at bidrage til besvarelsen afspørgsmålet. DR har oplyst følgende:””1864” er en DR produktion, der er lagt ud til det eksterneproduktionsselskabMisoFilm. Det betyder, at DR har indgået en kontrakt medMisoFilm om levering af otte afsnit historisk drama af en times varighed. MisoFilmharindgået aftale med et antal underleverandører herunder Sirena Film, hjemmehørende iTjekkiet, hvor seriens store slagmarksscener med heste, kanoner og op til 385 statisterblev optaget på store lejede arealer. Aftalen mellem MisoFilm og Sirena Film er en co-produktionsaftale, hvilket betyder, at de to produktionsselskaber er gået sammen om atproducere den tjekkiske del af optagelserne til 1864. Der er skrevet kontrakt mellemMisoFilm og SirenaFilm herom, og SirenaFilm har ansat det tjekkiske hold.Det er i aftalegrundlaget mellem DR og MisoFilmforudsat, at MisoFilm overholdergældende lovgivning og handler korrekt i forhold til løn og ansættelsesvilkår, herunder,at aftalen i enhver henseende fortolkes og udfyldes i overensstemmelse med dansk ret,og at MisoFilm foruden medielovgivningen også skal overholde DRs programetiskeretningslinjer. Endelig skal MisoFilm gøre sig bekendt med og iagttage DRsleverandøretik, hvoraf det bl.a. fremgår, at DR i samarbejdet med leverandører lægger
Dok. nr. 1874895
Side 2
vægt på, at leverandører overholder alle relevante lovgivninger, relevanteoverenskomster og arbejdsretlige regler og sædvaner.Det kan oplyses, at Film- og tv-arbejderforeningen (FAF), MisoFilm ogProducentforeningen 2. september 2013 har afholdt et møde om ”1864”-produktionenforanlediget af den seneste uges medieomtale heraf. Parterne har efterfølgendemeddelt, at de har gennemgået de faktiske forhold og er kommet til den konklusion, atde tjekkiske filmmedarbejdere er engageret på et andet grundlag end de danskefilmarbejdere, som dog ikke afviger væsentligt fra de danske kollegers, og at MisoFilmefterfølgende vil foretage mindre justeringer af de tjekkiske filmarbejderesansættelsesvilkår.”
Marianne Jelved