Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1270757_0001.png
1270757_0002.png
1270757_0003.png
1270757_0004.png
1270757_0005.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
25. juli 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 4. juli 2013, efter ønske fra Kim Andersen (V), stilletmig følgende spørgsmål, nr. 161 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål:Ministeren bedes kommentere på artiklen fra netavisen ”Lokal/Avisen Skanderborg” af25. juni 2013 med titlen “Erhvervsmand om fredet ruin: Kan jeg få den på hjul?” samtartiklen fra samme medie og af samme dato med titlen “Ejer vil forære Munkekroenvæk med flyttehjælp”. I denne sammenhæng bedes ministeren:a) redegøre for, om det er muligt – med den fredningsstatus som Munkekroen,Adelgade 49A, 8660 Skanderborg har – at flytte kroen til en anden fysisklokalitet, hvis kroen i øvrigt bliver genopført der.Vil der for eksempel kunne gives tilladelse fra Kulturarvestyrelsen til, at kroenflyttes til Vestermølle, Oddervej 80 D, 8660 Skanderborg, hvis Møllelauget bagVestermølle kan rejse de fornødne midler til en sådan flytning og genopførelse?b) oplyse, hvorfor fredningsmyndighederne, som i sin tid har stået for fredningenaf Munkekroen, Adelgade 49A, 8660 Skanderborg, ikke har gjort mere for atsikre, at bygningen ikke skulle blive misligholdt i den grad, som nu er tilfældet.c)oplyse, om ministeren og eller Kulturarvestyrelsen har forslag til, hvordanproblemet med Munkekroen, Adelgade 49A, 8660 Skanderborg kan løses? Kroenligger midt i en hovedgade, og der nybygges omkring kroen. Arbejder ministerenpå nuværende tidspunkt med nogen forslag til, hvad der kan gøres for atforhindre, at kroen falder sammen? Hvad vil ministeren gøre for, at denmatrikel, som kroen ligger på, kommer til at indgå i nogle hensigtsmæssigeoverordnede planer for Adelgade?
Svar:Jeg har bedt Kulturstyrelsen redegøre for sagen om en eventuel nedrivning ellerflytning af “Munkekroen” på Adelgade 49A i Skanderborg. Styrelsen har oplystfølgende:
Dok. nr. 1827291
Side 2
“Gæstgivergården Jylland, også kaldet Munkekroen, der ligger på adressen Adelgade49A, er opført i 1700-tallet og er en af Skanderborgs ældste bygninger. Forhuset blevfredet i klasse B i 1919. I 1957 blev sidehuset tillige fredet. Med senere ændringer ibygningsfredningsloven, er både forhus og sidehus nu fredet, så byggearbejder skalgodkendes.Det tidligere gæstgiveri har indtil for få år siden fungeret som restaurant. Bygningen erpå grund af en senere hævning af gadeplanet i Adelgade placeret ca. en halv meterlavere end gadens øvrige huse med en smal stensat “rende” foran facaden til at optageterrænfaldet.Svend Erik Søberg erhvervede i 2007 anparterne i DanRest ApS, hvis eneste aktiv varejendommen Adelgade 49A.Kulturarvsstyrelsen traf i februar 2008 afgørelse om ikke at imødekomme en ansøgningom at ophæve fredningen af Adelgade 49A. I juli 2009 gav Kulturarvsstyrelsen ejerenafslag på en ansøgning om nedrivning af Adelgade 49A, og i december 2011 trafKulturarvsstyrelsen afgørelse om, at der ikke påhviler staten en overtagelsespligt efterbygningsfredningsloven.Ejer indbragte sidstnævnte afgørelse for Taksationskommissionen for Århus, som den17. september 2012 stadfæstede Kulturarvsstyrelsens afgørelse om, at staten ikke skalovertage Munkekroen.Ejer har indbragt taksationskommissionens afgørelse for Overtaksationskommissionen.Sagens behandling for Overtaksationskommissionen er ikke berammet.Det fremgår af artiklen “Ejer vil forære Munkekroen væk”, at Svend Erik Søberg længehar følt sig som Sorteper i spillet om Skanderborgs fredede og misligholdtegæstgivergård, som han købte i 2008 i håbet om at få lov til at rive den ned og opføre etbutikscenter i området.Fredningen er tinglyst på ejendommen. Det er Kulturstyrelsens opfattelse, at ingen, dererhverver en fredet bygning, kan have en berettiget forventning om at kunne nedriveden.”
a) Muligheden for at flytte kroen til en anden fysisk lokalitetKulturstyrelsen har oplyst mig følgende om muligheden for at flytte kroen til en andenfysisk lokalitet:
Side 3
“Spørgsmålet omflytningaf en fredet bygning er ikke omtalt i bygningsfredningsloveneller dens forarbejder.Der er ikke – som nævnt i artiklen “Erhvervsmand om fredet ruin: Kan jeg få den påhjul?” – “masser af eksempler” på fredede bygninger, der er blevet flyttet fra énplacering til en anden. Det stedbundne element ved den faste kulturarv er ofte en del affredningsværdierne. Der er dog enkelte eksempler på bygninger, der er blevetflyttet,mensom alligevel har bevaret deres fredningsstatus.Spørgsmålet om flytning af en fredet bygning vil altid bero på en vurdering af denærmere omstændigheder og den konkrete bygnings fredningsværdi.Spørgsmålet om flytning af Munkekroen har tidligere været forelagt Kulturstyrelsensom i oktober 2012 bl.a. tilkendegav, at styrelsen ikke umiddelbart anså det som enmulighed at flytte den fredede bygning, idet bygningens placering er en del afbygningens fredningsværdi. Den tidligere kro blev netop lokaliseret her, fordi her varhovedvejen gennem Jylland og adgangen til Skanderborg By.Kulturstyrelsen var samtidig positivt indstillet overfor, at bygningen i forbindelse meden kommende restaurering kan tillades hævet lidt i forhold til det nuværende niveau.Kulturudvalget spørger konkret, om det er muligt at flytte bygningen til Vestermølle.I Lokalavisen Skanderborg kan man den 9. juli 2013 læse, at formanden forVestermøllesMøllelaugudtaler, at Gæstgivergården Jylland ligger, hvor den skal ligge.Formanden foreslår i sit indlæg, at der udarbejdes en realistisk og bæredygtig plan forden fredede bygning med den placering, den har i dag, gerne i et samarbejde mellemkommune, erhvervsliv og Kulturstyrelsen.Kulturstyrelsen stiller sig gerne til rådighed for en dialog om kroens fremtid.”Jeg deler Kulturstyrelsens opfattelse af, at en bygningsfredning som udgangspunktikke er forenelig med en flytning af bygningen fra sin oprindelige placering. Jeg glædermig desuden over det lokale engagement i sagen.
b) Fredningsmyndighedernes indsats for at sikre, at bygningen ikke skulleblive misligholdtKulturstyrelsen har oplyst mig følgende om fredningsmyndighedernes indsats for atsikre, at bygningen ikke bliver misligholdt:“Det følger af bygningsfredningsloven, at en fredet bygning skal holdes i forsvarligstand af ejeren eller brugeren, herunder tæt på tag og fag.
Side 4
Bestemmelsen statuerer den grundlæggende forpligtelse for en ejer eller bruger af enfredet bygning til at vedligeholde denne. Enhver, der erhverver en af landets 9.000fredede bygninger, påtager sig derved ansvaret for bygningens vedligeholdelse.Ejere af fredede bygninger kan ved opgørelsen af deres skattepligtige indkomst fradragefaktiske driftsudgifter eller udgifter til istandsættelse af bygningerne. Ejere kanendvidere opnå tilskud til bygningsarbejder fra Kulturstyrelsen, og endelig er en ejer afen fredet bygning, hvorpå der er tinglyst en særlig bevaringsdeklaration, fritaget forgrundskyld.Det er Kulturstyrelsen, der påser overholdelse af bygningsfredningsloven. BliverKulturstyrelsen opmærksom på et ulovligt forhold, skal styrelsen søge forholdetlovliggjort. Kulturstyrelsen besigtiger fredede bygninger, når der er en anledning hertil,f.eks. ved ansøgning om bygningsændringer, eller hvis styrelsen af egen drift eller pågrund af henvendelse udefra finder det relevant.Kulturarvsstyrelsen/Kulturstyrelsen har været i løbende dialog med ejeren af Adelgade49A. Styrelsen har foretaget jævnlige besigtigelser af bygningen, og ejer er flere gangevarslet eller meddelt påbud om sikring af bygningen.Ejer har som nævnt siden 2007 rejst sager om ophævelse af fredningen, om nedrivning,om statslig overtagelse eller flytning af Adelgadegade49ABygningen var fredet, da ejeren erhvervede den i 2007. Det forhold, at ejeren gennemgentagne ansøgninger har forsøgt at få ophævet fredningen af bygningen eller fåtilladelse til nedrivning med henblik på at opføre en etageejendom, ændrer ikke vedejerens forpligtelse efter bygningsfredningsloven til at holde bygningen i forsvarligstand.”
c) Forslag til, hvordan problemet med Munkekroen kan løsesKulturstyrelsen har oplyst mig følgende om mulighederne for at løse problemet medAdelgade 49A:”Som nævnt påhviler vedligeholdelsesforpligtelsen ejeren, og lovgivningen indeholderen række økonomiske incitamenter til ejere af fredede bygninger til at vedligeholdebygningerne.Bygningsfredningsloven indeholder også mulighed for Kulturstyrelsen for at påbyde enejer af en fredet bygning at holde bygningen i forsvarlig stand. Ejeren kan idømmestvangsbøder, og Kulturstyrelsen kan under visse betingelser iværksættebygningsarbejder på ejerens bekostning.
Side 5
Der er imidlertid tale om langvarige og ressourcekrævende processer, og lovensudgangspunkt er, at en ejer af en fredet bygning passer godt på den, og atKulturstyrelsen forsøger at fremme dette ved en konstruktiv dialog.For så vidt angår spørgsmålet om de overordnede planer for Adelgade, er det etkommunalt anliggende.“Jeg harpå grundlag af ovenstående bedt Kulturstyrelsen om at tage kontakt tilSkanderborg Kommune for i samarbejde med ejeren og kommunen at afsøge, hvordanden fredede bygning kan indgå hensigtsmæssigt i bybilledet.
Marianne Jelved