Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
8. juli 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 1. juli 2013, efter ønske fra Morten Marinus (DF),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 159 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål:
Er der en grænse for, hvor politisk engageret man må være, når man ansættes på DR,der som bekendt er en public service-kanal, i en journalistisk funktion. Kan maneksempelvis blive det som minister, menigt folketingsmedlem, byrådsmedlem ellerpartimedlem?
Svar:
Det følger af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, at DR som public service-station vedinformationsformidlingen skal lægge vægt på saglighed og upartiskhed. Dette krav omsaglighed og upartiskhed i DR’s programvirksomhed sætter grænser for DR’s ansattesvirke i DR. Kravet indebærer således, at DR’s ansatte skal være uafhængige afpersonlige og økonomiske interesser i forhold til det arbejde, der udføres i DR.Herudover finder forvaltningslovens principper om inhabilitet anvendelse.I forhold til DR’s bestyrelse følger det af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, atmedlemmer af eller kandidater til Folketinget, regionsråd, kommunalbestyrelser ellerEuropa-Parlamentet ikke kan være medlemmer af DR’s bestyrelse.Desuden følger det af loven, at ansættelsesmæssige forhold hører under DR’skompetence. Jeg kan derfor ikke blande mig i DR’s personalemæssige dispositioner.DR’s direktion har vedtaget en programetik, som indeholder en række etiskeretningslinjer for DR’s programmer og medarbejdere. Programetikken kan ses på DR’shjemmeside påhttp://www.dr.dk/NR/rdonlyres/D0F84992-F0E6-4107-A2B2-72B6F35B42D4/5265599/Programetik07.pdf.
Dok. nr. 1811707
Side 2
Af DR’s programetik fremgår bl.a. følgende:”Ytringsfrihedsom privatperson
DR respekterer sine ansattes grundlovssikrede rettigheder, herunder ytringsfrihed ogret til at være medlem af politiske partier eller interesseorganisationer. Men kravet omtroværdighed og uafhængighed i DRs programvirksomhed kan gøre politiske ogideologiske engagementer uforenelige med konkrete arbejdsopgaver.Medarbejdere, der er værter eller programmedarbejdere, må ikke kunne forbindes meden særlig politisk overbevisning eller holdning på et bestemt område, fx vedrørendemiljø, sygehusbehandling, udlicitering mv. I hvilket omfang medarbejderensarbejdsopgaver er forenelig med privat ytring, baseres på en konkret vurdering af dennærmeste chef.Hvis medarbejderen indtager en central position i DR, fx som vært, vil denne funktionoftest ikke kunne varetages samtidig med, at man deltager i underskriftindsamlinger,ambassadørvirksomhed eller lign. for konkrete sammenslutninger eller organisationer,som har til formål at påvirke politikerne med deres lobbyvirksomhed. Chefen kan isærlige tilfælde give tilladelse til ambassadørvirksomhed, deltagelse i velgørendeorganisationers arbejde eller tilsvarende, hvis chefen vurderer, at dette ikke vil anfægteDRs troværdighed.Medarbejdere, som opstiller til folketings-, regions-, kommunal-, menighedsråd- ellerEUparlamentsvalg, skal meddele sin opstilling til nærmeste chef, der herefter foretageren vurdering af, om medarbejderen kan fortsætte i sin funktion i DR op til valget, ellerom der må ske en begrænsning af arbejdsområderne. I denne periode er hovedlinjen, atmedarbejderen ikke må komme på skærmen, i radioen eller være synlig på nettet. Ichefens vurdering skal der lægges afgørende vægt på DRs uafhængighed af partipolitikmv.”
Marianne Jelved