Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1266094_0001.png
1266094_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
28. juni 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 31. maj 2013, efter ønske fra Preben BangHenriksen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr.141 (Alm. del), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål nr. 141:

Vil ministeren redegøre for, hvorledes det i dag sikres, at museerne ikke”overbudgetterer” over for den private bygherre, når der i forbindelse med bygge- oganlægsarbejder stilles krav om arkæologiske udgravninger, sådan som det har væretomtalt i flere artikler i Nordjyske Stiftstidende blandt andet 16. og 31. maj 2013? Vilministeren desuden oplyse, i hvor mange tilfælde og med hvor store beløb (herunder iprocent af udgravningsudgifterne i den pågældende sag) Kulturstyrelsen harnedjusteret museernes skøn?

Svar:

Det er Kulturstyrelsen, der har det overordnede ansvar for den arkæologiskevirksomhed i Danmark. Det betyder konkret, at styrelsen træffer afgørelse omgodkendelse af museernes indstillinger til arkæologiske bygherrebetalte undersøgelser,herunder også til størrelsen og indholdet af budgetterne for undersøgelserne.Godkendelserne sker, inden bygherren får forelagt budgettet. Et budget for enarkæologisk undersøgelse er altid et maksimumbudget, og bygherren kan derfor ikkekomme til at betale mere end det maksimale budget.Kulturstyrelsen har om sit arbejde med godkendelser af museernes budgetter forarkæologiske undersøgelser oplyst mig om følgende:“Kulturstyrelsen tager i sin sagsbehandling først og fremmest stilling til, om detarkæologiske fund, der indstilles til undersøgelse, er et væsentligt fortidsminde, somvurderes at have en stor informationsværdi lokalt eller på landsplan fx på grund afgode bevaringsforhold. Derudover tager styrelsen stilling til, om en arkæologiskundersøgelse vil generere ny viden. Endelig skal budgettet være udarbejdet efterstyrelsens vejledning og dække de reelle udgifter i forbindelse med en fagligt forsvarligundersøgelse. Kulturstyrelsen kangå i dialog med museet om en ændret prioritering af
Dok. nr. 1785989
Side 2
undersøgelser, således at fx kun udvalgte dele af arkæologiske undersøgelsergennemføres.Kulturstyrelsen nedjusterer således ikke selv museernes budgetter men går i dialogmed museerne. I sidste instans kan styrelsen imidlertid også beslutte ikke at godkendeen undersøgelse.Kulturstyrelsen vurderer, at omkring 20% af de indsendte budgetter for arkæologiskeundersøgelser ikke godkendes umiddelbart, men skal justeres.Kulturstyrelsen liggerikke umiddelbart inde med oplysninger om differencen mellem debudgetter, sommuseerne indsender og de styrelsesgodkendte budgetter.I det konkrete tilfælde med de arkæologiske udgravninger på Budolfi Plads i Aalborg,som spørgeren henviser til, har museet endnu ikke udarbejdet et egentligt budget forden arkæologiske undersøgelse. Kulturstyrelsen har siden april holdt møder medAalborg Kommune for at vejlede omkring bl.a. tilrettelæggelse af anlægsarbejdet, såområder med væsentlige fortidsminder kan bevares på stedet, så udgifterne til denarkæologiske undersøgelse dermed minimeres.Kulturstyrelsen er løbende i dialog med de arkæologiske museer med henblik på atsikre, at museerne indsender budgetter, der følger styrelsens retningslinjer. Styrelsenarbejder desuden mere langsigtet med at kvalitetssikre de arkæologiske undersøgelsergennem arbejdet med at skabe større arkæologiske enheder eller samarbejder. Desudener styrelsen i færd med at udarbejde arkæologiske faglige strategier for, hvad der kangenerere ny viden, og derfor bør opprioriteres, og hvad der bør nedprioriteres, fordi derallerede eksisterer tilstrækkelig viden. Arbejdet med strategierne foregår i dialog medmuseerne og universiteterne.”Jeg henholder mig til Kulturstyrelsens redegørelse.
Marianne Jelved