Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1256129_0001.png
1256129_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K[email protected]
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
3. juni 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 22. maj 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr. 138(Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer regeringen planlægger i forbindelse med mar-keringen af 100 året for Danmarks overdragelse af de Vestindiske Øer til USA?

Svar:

I forhold til 100-året for de tidligere Dansk Vestindiske øernes overdragelse fra Dan-mark til USA i 2017 blev der i 2012 etableret en uformel koordinationsgruppe på danskside, som koordineres af Udenrigsministeriet. Repræsentanter fra Kulturministeriet,Ministeriet for Børn og Undervisning samt Udenrigsministeriet har deltaget i møder ikoordinationsgruppen. Fra Jomfruøernes side er oplyst, at der arbejdes på at etablereen tilsvarende koordinationsgruppe.Forberedelserne blev også drøftet under et besøg af Jomfruøernes guvernør John de-Jongh den 11. – 15. marts 2013. Guvernøren havde bl.a. et møde med europaministerenog besøgte Nationalmuseet og Statens Arkiver, hvor han kunne se digitaliseringen ogtilgængeliggørelsen af dokumenter, der vedrører øerne. Digitaliseringen af arkivalierfra og om de tidligere Dansk Vestindiske øer er kommet i stand gennem en statslig be-villing på 4 mio. kr. til danske kulturminder uden for Danmark. Digitaliseringen og til-gængeliggørelsen af disse arkivalier er tænkt som et dansk bidrag til markeringen af100-året for øernes overdragelse til USA.Statens Arkiver har været i stand til at udvide ovennævnte digitaliseringsprojekt med10 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene for-mål. Statens Arkiver kan dermed digitalisere de fleste af arkivalierne fra den danskelokaladministration i Vestindien samt i denne proces få bevaret skrøbelige arkivalier.Projektet har som mål at tilgængeliggøre den arkivalske kulturarv for bl.a. befolknin-
Dok. nr. 1767910
Side 2
gen og forskere på Jomfruøerne. Statens Arkiver vil skabe et web-site, der skal formidlesærlige temaer og aktiviteter i anledning af jubilæet i 2017.På Nationalmuseet er planen at markere jubilæet i 2017 med én stor og potentielt ogsåen række mindre særudstillinger i Prinsens Palæ samt i en række aktiviteter såvel iDanmark som i de tidligere koloniområder.Der er endnu ikke fremsat et konkret ønske om dansk tilstedeværelse ved jubilæet påJomfruøerne, men dette må forventes at ske. Regeringen vil se positivt på en sådanhenvendelse, når den kommer og vurdere, hvorledes Danmark skal være repræsenteretved jubilæet.
Marianne Jelved