Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1252165_0001.png
1252165_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
24. maj 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 30. april 2013, stillet mig følgende spørgsmål, nr.127 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for udviklingen i sikkerhedsniveauet omkring museerne høren-de under Nationalmuseet og deres samlingen i forlængelse af Politikens artikel ”Politi-kere: Museers sikkerhed må granskes” den 30. april 2013 om reduktion i Nationalmu-seets sikkerhed i 2011, og mener ministeren, at der er behov for at øge sikkerhedsni-veauet omkring førnævnte museer.

Svar:

De statslige kulturbevaringsinstitutioner på Kulturministeriets område ligger inde medomfattende samlinger af betydelig kunstnerisk og kulturhistorisk værdi. Sikringen afdisse samlinger har høj prioritet.Som udgangspunkt er det institutionerne selv, der er ansvarlige for sikringen af sam-lingerne. De statslige kulturbevaringsinstitutioner under ministeriets ansvarsområdehar pligt til at udarbejde og løbende at ajourføre en detaljeret sikringsplan, hvori insti-tutionens sikringsberedskab er fastlagt og beskrevet i detaljer, bl.a. indeholdende ma-nualer for en række procedurer, som skal anvendes i tilfælde af brand, indbrud og an-dre kritiske situationer.Derudover har Kulturministeriet nedsat et sikringsudvalg, som har til opgave at rådgi-ve ministeriet i sikringsmæssige spørgsmål. I forhold til ministeriets institutioner ydesden praktiske rådgivning bl.a. i form af udvalgets regelmæssige gennemgang af institu-tionernes sikringsplaner.Sikringsudvalget vurderer i forbindelse med gennemgangen af sikringsplanerne om sik-ringsniveauet er tilfredsstillende. Kulturministeriet forventer, at institutionerne følgerde anbefalinger, der gives af Sikringsudvalget.
Dok. nr. 1743262
Side 2
Udvalget er sammensat med deltagelse af repræsentanter fra politi og brandmyndighe-der og af repræsentanter med museumsfaglig, ingeniørfaglig og administrativ kompe-tence.I den pågældende sag er jeg meget glad for, at det lykkedes at redde samtlige muse-umsgenstande, så det er muligt at genetablere Frihedsmuseet.Jeg har bedt Nationalmuseet om en redegørelse med henblik på at få hændelsen og sik-ringsniveauet belyst og vurderet af Kulturministeriets Sikringsudvalg. Redegørelsenafventer færdiggørelsen af politiets efterforskningsarbejde.
Marianne Jelved