Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
2. maj 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 17. april 2013, stillet mig følgende spørgsmål, nr.119 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål:Vil ministeren oplyse: Hvordan NOTA’s brugergruppe er afgrænset, hvordan antallet afbrugere har udviklet sig over de sidste 10 år, og hvordan brugerne fordeler sig mellemf.eks. blinde/synshandikappede, ordblinde og evt. grupper?Svar:Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Nota:”Notas brugere er sammensat af fire hovedgrupper; synshandicappede, ordblinde, andrehandicap (f.eks. afasi, bevægelseshandicap) og undervisere. Sidstnævnte gruppe har ensærlig tilladelse, som specificeres i samarbejdsaftalen mellem Nota, Forlæggerforenin-gen og de to forfatterforeninger.Adgang til Notas materiale sker i henhold til § 17 i ophavsretsloven eller i henhold tilden ovennævnte samarbejdsaftale. Det forudsættes, at der sker en indmeldelse af bru-geren hos Nota, og at brugeren i den forbindelse fremlægger dokumentation for sit han-dicap eller undervisningsopgave. Brugergrupperne afgrænses efter følgende retningslin-jer:SynshandicappedeErklæring fra Synscentralen eller læge, som bekræfter, at brugeren har et synshandi-cap, som medfører, at brugeren ikke kan læse trykt tekst. Alternativt, at brugerenkan fremlægge dokumentation for, at vedkommende er medlem af Dansk Blindesam-fund.
Dok. nr. 1735971
Side 2
Andre handicappedeDokumentation for at brugeren på grund af handicap ikke kan læse trykt tekst. Dennedokumentation kan bestå af en erklæring fra egen læge eller speciallæge.OrdblindeDer findes en række faglige kompetente instanser, som p.t. foretager en kontrol af ord-blindes handicap. Kontrollen sker navnlig via kommuner og regioner, som kan delege-re visitationskompetencen til forvaltningen eller skoleledere. Kontrollen sker blandtandet i forbindelse med regionernes og kommunernes specialundervisning af ordblinde.Alle personer, der modtager ordblindeundervisning i henhold til lov om specialunder-visning, vil således kunne modtage materiale fra Nota, såfremt de pågældende kanfremlægge dokumentation for, at de er tilmeldt undervisningen. I øvrige tilfældevil dokumentationen for ordblindhed kunne fremlægges i form af en lægeerklæring.UndervisereEn underviser er en speciallærer, som via sin skoleleder kan dokumentere at varetageundervisning af synshandicappede, andre handicappede og/eller ordblinde. Nota kon-trollerer dokumentationen en gang årligt. En underviser kan få adgang til Notas mate-riale under følgende betingelser: Underviseren skal være indmeldt hos Nota og havemodtaget sit eget personlige ID. Materialet sendes til underviserens arbejdsadresse ogbenyttes udelukkende af underviseren personligt i forbindelse med sin undervisnings-forberedelse. Såfremt en underviser beslutter at benytte et bestemt materiale i under-visningen, skal den enkelte bruger selv foretage bestillingen af materialet.UdviklingSiden 2005 har det været muligt for ordblinde at få adgang til Notas ydelser på lige fodmed andre læsehandicap. Siden da er antallet af ordblinde medlemmer øget betragte-ligt, således at ordblinde i dag udgør Notas største brugergruppe i forhold til medlems-tal.1Antallet af synshandicappede brugere har været stort set uændret gennem de se-neste 10 år, mens antallet af indmeldte med andre handicap er svagt stigende. Under-visere er ligeledes i stigning, om end der hvert år udmeldes en del, jf. samarbejdsafta-lens krav om kontrol for dokumentation.
1
Udviklingen tilskrives en kombination af stærkere politisk fokus på læsevanskeligheder, målrettet kommu-nikation og produktudvikling fra Notas side samt en strømlining i den kommunale og institutionelle håndte-ring og diagnostik. Ifølge ViHS (Videnscenter for Handicap og Socialpsykiatri, et videnscenter un-der Socialstyrelsen) antages det, jf. udenlandske undersøgelser, at 2-5 % af befolkningen er ordblinde, alt ef-ter hvor man sætter grænsen for ordblindhed. Antager man, at 4 % af den danske population lider af ord-blindhed, er der antageligvis stadig en betydelig gruppe borgere, der ikke er indmeldt på Nota.
Side 3
Figur 1: Udvikling af Notas brugere fordelt på handicap. I marts 2013 fordeler brugerne sig påsynshandicap: 13.440, ordblind: 24.870, undervisere: 4.323 andre handicap: 2.243.
Ser man på faktisk brug af Notas ydelser, har blinde og svagtseende dog stadig denmest højfrekvente brug af Notas ydelser, mens en forholdsvis større gruppe af de ord-blinde medlemmer ikke anvender Nota i samme udstrækning. På trods af den store til-strømning af nye brugergrupper har det været et væsentligt fokusområde for Nota atfastholde det hidtidige serviceniveau overfor synshandicappede brugere, og fortsat øgeantal af titler, der stilles til rådighed også for denne brugergruppe.”
Marianne Jelved