Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1236893_0001.png
1236893_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
15. april 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 27. marts 2013, efter ønske fra Mogens Jensen (S),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 106 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for DR-bestyrelsesmedlemmers opgaver og ansvar,herunder om bestyrelsesmedlemmer kan udvise en adfærd, der gør, at mankan afskediges som bestyrelsesmedlem i DR? I redegørelsen bedes inddragetdet forhold, at tidligere bestyrelsesformand Mogens Munk Rasmussen blevafskediget af kulturminister Brian Mikkelsen.

Svar:

Ifølge radio- og fjernsynslovens § 16 skal DR’s bestyrelse, der af kulturministeren be-skikkes for en 4-årig periode, bestå af 11 medlemmer. 3 medlemmer udpeges af kultur-ministeren (herunder formanden), 6 medlemmer udpeges af Folketinget og 2 medlem-mer samt 2 suppleanter herfor udpeges af de fastansatte medarbejdere i DR. Bestyrel-sen skal søges sammensat, så den samlede bestyrelse repræsenterer mediemæssig, kul-turel, ledelsesmæssig og erhvervsmæssig indsigtDet er i lovens § 17 fastsat, at bestyrelsen er DR’s øverste ledelse. Bestyrelsen har detoverordnede programansvar og ansvaret for, at de bestemmelser for institutionens virk-somhed, der er fastsat i loven og bestemmelser fastsat i medfør af loven, overholdes. Be-styrelsen fastsætter de almindelige retningslinjer for DR’s virksomhed. Det fremgår afbekendtgørelse om vedtægt for DR, at bestyrelsen herunder – baseret på generaldirek-tørens forslag – skal fastsætte en økonomiinstruks for DR, der fastlægger de overordne-de retningslinjer for DR’s økonomiske styring og regnskabsaflæggelse. Bestyrelsen an-sætter generaldirektøren og øvrige medlemmer af DR’s direktion. Desuden fremgår aflovens § 19, at bestyrelsen for hvert år fastsætter budgettet for DR’s virksomhed, og atinstitutionens regnskab udarbejdes af bestyrelsen og direktionen.
Dok. nr. 1717841
Side 2
Der er ikke i radio- og fjernsynsloven fastsat regler om ministerens muligheder for atafsætte DR’s bestyrelsesmedlemmer inden beskikkelsesperiodens udløb. Kulturministe-rens udpegning af DR’s bestyrelsesmedlemmer er forvaltningsakter. Afsættelse af etmedlem af DR’s bestyrelse inden beskikkelsesperiodens udløb forudsætter derfor, at derforeligger en saglig grund til afsættelse – f.eks. en pligttilsidesættelse af væsentlig ka-rakter.På baggrund af kritik rejst i revisorundersøgelsen i 2008 om fordyrelsen af DR Byenblev daværende bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen afskediget, og næstfor-mand Erling Aaskov og formand for bestyrelsens byggeudvalg Finn Aaberg valgte atudtræde af bestyrelsen. Det var vurderingen, at der ud fra disse bestyrelsesmedlem-mers helt særlige pligter i forhold til styring og informationsformidling i byggesagen varsaglig grund til at afsætte disse.
Marianne Jelved