Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del
Offentligt
1235782_0001.png
1235782_0002.png
Kulturministeren
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
11. april 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 21. marts 2013, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 102 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål:Vil ministeren forklare, hvordan det kan være lovligt at ændre et 220 år gammeltgårdmiljø i Frederiksstaden (Dronningens Tværgade 5) ved et nybyggeri, som sammen-bygges med en fredet bygning, samtidig med at der etableres gennemgang mellem de tobygninger, og hvilke krav der i givet fald stilles til, at nybygningen indgår i en passendesammenhæng med den fredede bygning?Svar:
Det følger af § 10 i bygningsfredningsloven, at alle bygningsarbejder vedrørende en fre-det bygning kræver tilladelse fra Kulturstyrelsen, hvis arbejderne går ud over alminde-lig vedligeholdelse.Bliver Kulturstyrelsen opmærksom på et ulovligt forhold, skal styrelsen søge forholdetlovliggjort, medmindre der er tale om forhold af ganske underordnet betydning (byg-ningsfredningslovens § 32 a). Lovliggørelse kan enten ske fysisk eller retligt.Ved Kulturstyrelsens vurdering af, om en tilladelse til bygningsarbejder kan gives, oghvilke betingelser der eventuelt bør stilles, tages udgangspunkt i bygningens frednings-værdier. Typisk vil bygningens tag, facader, materialer/metoder, overflader, farver,planløsning, rumudstyr og bygningens arkitektoniske udtryk indvendigt og udvendigtudgøre væsentlige dele af en bygnings fredningsværdier, der skal søges fastholdt ellerretableret med hjemmel i ovennævnte bestemmelse.Jeg har forelagt den konkrete sag for Kulturstyrelsen, der oplyser, at styrelsen den 26.november 2012, på baggrund af henvendelse fra en beboer i ejendommen, har besigtigetbygningen Dr. Tværgade 5. Ved besigtigelsen kunne det konstateres, at der er udførtbyggearbejder på ejendommen, uden der forinden er indhentet tilladelse i henhold tilbygningsfredningslovens § 10.
Dok. nr. 1716470
Side 2
Kulturstyrelsen har efterfølgende været i dialog med ejers repræsentant med henblikpå at få forholdet lovliggjort. Kulturstyrelsen har med materiale af 11. marts 2013, ud-arbejdet af Berings Tegnestue ApS., modtaget en redegørelse for de udførte arbejder.Sagen er i øjeblikket under behandling i Kulturstyrelsen.
Marianne Jelved