Kommunaludvalget 2012-13
KOU Alm.del
Offentligt
1269953_0001.png
1269953_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketinget Kommunaludvalgs brev af 5. juli 2013følger hermed social-og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 145 (KOU Alm. Del).Spørgsmålet er stillet efter ønske af Michael Aastrup Jensen (V).
MLN/ J.nr. 2013-4810
Spørgsmål nr. 145:”Ministeren bedes kommentere resultatet af Socialpædagogernes Landsfor-bunds undersøgelse af kommunernes tildeling af socialpædagogiske ledsa-gelse til handicappede borgere, herunder omfanget af adspurgte, der svarer,at borgerne får den mængde ledsagelse de er berettigede til, jf. BT 6/7-13:”Handicappede får ikke lovpligtig ledsagelse”http://www.bt.dk/danmark/handicappede-faar-ikke-lovpligtig-ledsagelse”
Svar:Indledningsvis bemærkes det, at linket i spørgsmålet henviser til en artikelfra fredag den 6. januar 2012, og dermed ikke til en ny artikel i BT. Artiklenfra 6. januar 2012 bygger på en stor undersøgelse foretaget af Socialpæda-gogernes Landsforbund i 2011.Socialpædagogernes Landsforbund har gentaget en del af undersøgelsen iapril-maj 2013 under overskriften ”Inklusion og deltagelse”. Undersøgelsensrespondenter er medlemmer af Socialpædagogernes Landsforbund, derarbejder i blandt andet botilbud, aktivitets – og samværstilbud og beskyttetbeskæftigelse efter serviceloven.Undersøgelsen fra april-maj 2013 konkluderer, at der kun er ringe eller sletingen mulighed for, at borgere, der har brug for støtte og ledsagelse, kanhave aktiviteter i fritiden.
2
Jeg vil hertil gerne bemærke, at mennesker med handicap selvfølgelig skalhave den ledsagelse, som de efter loven har ret til.Ledsagerordningen har til formål at øge selvstændighed, valgfrihed og an-svar for egen tilværelse. Ordningen skal give mennesker, der har en funk-tionsnedsættelse, mulighed for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet eftereget valg.Ledsagerordningen har ikke alene til formål at forebygge isolation, men skalogså medvirke til, at mennesker med nedsat funktionsevne integreresi samfundslivet.Ifølge servicelovens § 97 (voksne) og § 45 (unge mellem 12-18 år) har per-soner, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fy-sisk eller psykisk funktionsevne, og som i øvrigt opfylder betingelserne for atfå ledsagelse, ret til 15 timers ledsagelse pr. måned til formål, som de på-gældende selv vælger.Hvis en person, som bor i et botilbud, har fået bevilget en ledsagerordning afkommunen, og hvis botilbuddet yder en tilsvarende hjælp, som træder i ste-det for ledsagelsen, kan der modregnes for de timer, som personen modta-ger i botilbuddet.Det er i øvrigt vigtigt at understrege, at det ikke er alle personer, som bor ibotilbud, som er berettigede til ledsagelse, da det forudsætter, at den enkel-te bruger er i stand til selv at bestemme indholdet af den aktivitet, som ved-kommende ønsker ledsagelse til, og er i stand til at efterspørge individuelledsagelse uden socialpædagogisk indhold.Det er kommunerne, der træffer afgørelse i sådanne sager, og hvis en bor-ger er uenig i en kommunes afgørelse om ledsagelse, har vedkommendemulighed for at klage.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen