Kommunaludvalget 2012-13
KOU Alm.del
Offentligt
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir
Det talte ord gælderAnledning:Besvarelse af samrådsspørgsmål V om ”øv-dage” i københavnske daginstitutionerTid og sted: Torsdag den 20. juni på Christiansborg
Samrådsspørgsmål V:”Vil ministeren give sin vurdering af omfanget af fænomenet ”øv-dage”, som hersker på flere daginstitutioner i KøbenhavnsKommune, jf. artikel i Berlingske den 26. maj 2013, herunder omfænomenet efter ministerens vurdering er mere udbredt end tilKøbenhavns Kommune?”Svar[Indledning]Jeg skal måske lige starte med at sige, at reglerne omarbejdsmiljø og sygefravær hører under beskæftigelsesministeren.Men der skal ikke herske tvivl om, at det er uacceptabelt, hvis deri nogle kommunale daginstitutioner er en kultur, hvor manaccepterer såkaldte ”øv-dage”. Det er i givet fald efter minopfattelse udtryk for et svigt fra ledelsens side, som der bør rettesop på.
Spørgsmålet har været fremme i medierne, siden BerlingskeTidende i slutningen af maj skrev om, at dette fænomen fandtespå flere daginstitutioner i København. Men der har efterfølgendeværet nogen tvivl om, hvor udbredt fænomenet egentlig var.[Tvivl om omfanget]Jeg kan ikke forholde mig til udbredelsen af fænomenet ”øv-dage”på baggrund af de udsagn, der har været fremme i medierne. Derer tilsyneladende tale om en uofficiel og uregistreret praksis, somkan have udviklet sig på enkelte institutioner. Det kunne give enfornemmelse af, at der ertale om forholdsvis få institutioner, menjeg har som sagt ikke præcis information.Men man skal passe på med, at man ikke mistænkeliggør heledaginstitutionsområdet på baggrund af nogle uheldige eksempler.Der findes over 4.000 daginstitutioner i landet. Jeg er overbevistom, at personalet i langt de fleste institutioner arbejder seriøst ogengageret.[København har taget fat om problemet]Kritikken har været rettet mod institutioner i København. OgKøbenhavns Kommune har meldt klart ud. Både overborgmesterFrank Jensen og børne- og ungdomsborgmester Anne Vang hartaget klart afstand fra denne praksis.Overborgmester Frank Jensen har blandt andet udtalt: ”Øv-dageer fuldstændigt uacceptable. Dem vil vi ikke acceptere iKøbenhavns Kommune. Jeg tror, at lederne har forstået detteutvetydige signal.Har de ikke, skal de finde et andet sted atarbejde.”(BT den 28. maj 2013).
2
[Debatten sætter fokus på arbejdskulturen]Jeg mener det er godt, at disse spørgsmål kommer frem i lyset.Det er vigtigt at få taget fat om problemet, hvis der er tegn på, atder opstår en usund arbejdskultur visse steder.Der er tale om en ledelsesopgave. Lederen i den enkelteinstitution skal medvirke til at skabe et godt arbejdsmiljø iinstitutionen til gavn for både personalet og børnene. Og lederenskal sikre sig, at personalet udfører det arbejde, de bliver betaltfor. Lederen lever ikke op til sit ansvar, hvis det accepteres, atpersonalet tiltager sig ekstra fridage, som de ikke har krav på.De personer, der benytter sig af en svag ledelse til at tage ekstrafridage, handler egoistisk. En ekstra fridag er ikke gratis – dentages på bekostning af andre. Det går ud over:1) Børnene, som ikke får den voksenkontakt, de kunneforvente.2) Kollegerne, som skal løbe hurtigere, når der mangler en.3) Arbejdsgiverne og forældrene, som ikke får udført detarbejde, de har betalt for.Fænomenet ”øv-dage” er måske nok opstået i det skjulte, men såer det nu kommet frem i lyset. Og den øverste ledelse iKøbenhavns Kommune har med det samme markeret, at det ikkeer acceptabelt.Det klare signal fra bl.a. overborgmesteren mener jeg medvirker tilat udrydde fænomenet i de institutioner, hvor det måtte væreopstået - og til at sikre, at det ikke breder sig til andre institutioner.
3
Det tolker jeg også sådan, at der fra kommunernes side er fokuspå nedbringelse af sygefravær og på, at ressourcerne, somanvendes på et område – her daginstitutionsområdet – anvendeseffektivt og efter hensigten.[Pædagogerne må også forventes at bakke op]For i det omfang, der måtte praktiseres ”øv-dage”, er det i øvrigtkontraproduktivt til regeringens målsætning om forbedret kvalitettil vores yngste hoveder. En praktisering af sådanne dagevil gå udover den normering, der rent faktisk opleves ude i dagtilbuddene.Jeg ved, at pædagogernes landsforening (BUPL) har været megetopmærksomme på, at de ekstra midler til bedre kvalitet i dagtilbudogså skulle anvendes til området. Derfor tror jeg nu heller ikkeselv, at der blandt pædagoger er en generel accept af ”øv-dage”.[Afslutning]Afslutningsvis skal jeg endnu en gang sige, at ”øv-dage”selvfølgelig ikke kan accepteres.I det omfang, der måtte praktiseres ”øv-dage” i enkelteinstitutioner,er det udtryk for et ledelsesmæssigt svigt. Og jeg erglad for at kunne konstatere, at Københavns Kommune straks harsendt et klart signal til institutionslederne om, at det ikke kanaccepteres.
4