Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1225698_0001.png
1225698_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 25. februar 2013 stillet mig følgen-de spørgsmål 95 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermedskal besvare.Spørgsmål 95”Ifølge bygningsreglementet BR10 (punkt 8.6.2) skal der installeres solvarmeanlægved nybyggeri eller renovering af bygninger uden for eksisterende fjernvarmeområ-der, såfremt det forventede varmtvandsforbrug overstiger 2.000 liter pr. døgn, hvilkettypisk omfatter institutioner, virksomheder el. lign.a) Hvilke erfaringer er der med denne regel, og på hvor mange bygninger er der in-stalleret solfangere med henvisning til reglen?b) Er der bygninger, hvor reglen skulle være efterlevet, men hvor det ikke er sket?c) Hvor mange offentlige bygninger er nybygget eller renoveret uden for eksisterendefjernvarmeområder efter indførelsen af reglen, og i hvilket omfang er reglen efterle-vet?d) Hvorledes sikrer kommunerne, at reglen efterleves?”
Ministeren14. marts 2013J.nr. 2013-952
Svar:Bestemmelsen i bygningsreglementet, BR 10, trådte i kraft 31. december 2010. Bag-grunden for bestemmelsen var, at solvarmanlæg til varmt brugsvand er en rentabelløsning i bygninger med et stort forbrug af varmt vand. Samtidig vil der i fjernvarme-områder med kraftvarme eller affaldsforbrænding være sommerperioder, hvor der eroverskudsvarme, som ikke kan udnyttes, hvorfor solvarmekravet ikke gælder forbygninger i fjernvarmeområder.Der er ikke i forbindelse med bestemmelsen indført krav om en indrapportering tilkommunen og heller ikke krav om registrering i BBR. Derfor findes der ikke nogenoversigt over antallet af installerede solvarmeanlæg.Der er opført forholdsvis få større bygninger, hvor der er krav om installering af sol-varmeanlæg, siden bestemmelsen blev indført. Et forsigtigt og usikkert skøn over an-tallet af nybygninger, hvor der er krav om installering af solvarmeanlæg, er godt 100bygninger.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Ved nybyggeri er der krav om byggesagsbehandling, hvor kommunerne skal påse, atreglerne overholdes. Reglerne om byggesagsbehandling gælder også ved væsentli-ge renoveringer. Det er i henhold til byggeloven altid bygningsejeren, der er ansvarligfor at reglerne overholdes.Der er ikke gennemført undersøgelser om reglernes overholdelse. Jeg vil derfor bedeEnergistyrelsen om at lade SBi udarbejde en status for området.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard