Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1176254_0001.png
1176254_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 17. oktober 2012 stillet mig følgen-de spørgsmål 7 alm. del, stillet efter ønske fra Flemming Damgaard Larsen (V) somjeg hermed skal besvare.
Ministeren9. november 2012J.nr.: 2012-5929
Spørgsmål 7:”Hvilke konkrete tiltag vil ministeren tage for at forenkle kravene til byggeansøgnin-ger, så antallet af fejl og mangler i byggeansøgningerne kan reduceres, og der der-med kan ske reduktion i sagsbehandlingstiden?”
Svar:Jeg mener, at det er vigtigt, at kommunerne kan tilbyde borgere og virksomheder eneffektiv og hurtig byggesagsbehandling. Desværre viser de oversigter, som Energi-styrelsen siden 2009 hvert år har offentliggjort, at kommunernes sagsbehandlingsti-der er steget igennem de seneste år.På den baggrund nedsatte jeg i januar 2012 en arbejdsgruppe om effektiv bygge-sagsbehandling med deltagelse af repræsentanter fra DI Byggematerialer, DanskByggeri, Landbrug og Fødevarer, Håndværksrådet samt KL og kommunerne. Ar-bejdsgruppen fik til opgave at beskrive forskellige modeller, som kan medvirke til ateffektivisere byggesagsbehandlingen, herunder hvordan kommunernes sagsbehand-lingstider kan nedbringes.Arbejdsgruppen har netop afleveret en afrapportering med en række anbefalinger tilmig. Arbejdsgruppen anbefaler blandt andet en række lempelser og forenklinger ibyggelovgivningen, som skal bidrage til, at kommunernes byggesagsbehandling bli-ver så enkel og effektiv som mulig.Regeringen vil i løbet af den kommende tid tage stilling til arbejdsgruppens anbefaler,og det er min forventning, at vi med opfølgning på arbejdsgruppens afrapportering vilse en effekt blandt andet i form af kortere sagsbehandlingstider.Jeg kan herudover oplyse, at der med den kommende ændring af bygningsreglemen-tet, som netop er sendt i høring, sker en række regelforenklinger, som skal medvirketil at effektivisere byggesagsbehandlingen. Blandt andet undtages en række ombyg-ningsarbejder for kravet om byggetilladelse eller anmeldelse til kommunen. Herud-
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
over skal der ikke længere ske byggesagsbehandling af transportable konstruktionerpå byggepladser. Endelig bliver reglerne om bygningens placering på grunden samthøjde- og afstandsforhold omskrevet, så de bliver lettere at forstå og administrere ef-ter. Jeg forventer også, at disse ændringer vil bidrage til mere effektiv byggesagsbe-handling.Det er min opfattelse, at en af vejene til at nedbringe mangler i ansøgninger er bedreinformation til ansøgerne. Her spiller kommunerne en vigtig rolle, og jeg lægger storvægt på, at kommunerne på dette område bliver bedre til at lære af hinanden. Det viljeg i den fremtidige dialog med kommunerne om byggesagsbehandlingen have fokuspå.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard