Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1218292_0001.png
1218292_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 1. februar 2013 stillet mig følgendespørgsmål 65 alm. del, stillet efter ønske fra Thomas Danielsen (V), som jeg hermedskal besvare.
Ministeren22. februar 2013J.nr. 2013-606
Spørgsmål 65:”Kan ministeren for hvert elnetselskab oplyse størrelsen af de konkrete omkostnin-ger, hhv. driftsomkostninger og afskrivninger, der nu for første gang i 2012 indgår iEnergitilsynets individuelle bedømmelse af netselskabernes omkostninger til fjernaf-læste målere?”
Svar:Jeg har bedt Energitilsynet redegøre for tilsynets individuelle benchmarking af net-selskabernes omkostninger til fjernaflæste målere. Sekretariatet for Energitilsynet op-lyser følgende:”Energitilsynet skal ifølge elforsyningsloven årligt fastsætte en indtægtsramme forhvert netselskab under hensyntagen til den enkelte virksomheds effektiviseringspo-tentiale. Derfor vurderer Energitilsynet årligt netselskabernes effektivitet (omkostnin-ger) via en benchmarkanalyse og pålægger de mindst effektive selskaber reduktioneraf deres indtægtsrammer. Benchmarkanalysen er baseret på tal fra netselskaberne. Ide hidtidige benchmarkinger er alene omkostninger for ikke-fjernaflæste målere ind-gået. Først i forbindelse med benchmarkingen i 2012, som er baseret på oplysningerfra 2011, er der blevet tilvejebragt et tilstrækkeligt datagrundlag til at vurdere selska-bernes effektivitet vedrørende deres investering i fjernaflæste målere. Derfor har om-kostninger til fjernaflæste målere ikke før indgået i effektivitetsvurderingen. Vurderingaf selskabernes omkostninger til fjernaflæste målere er i lighed med vurderingen afselskabernes øvrige omkostninger baseret på en såkaldt omkostningsækvivalent.Omkostningsækvivalenten udtrykker de gennemsnitlige omkostninger forbundet medat drive den pågældende komponent.I forbindelse med den årlige benchmarking indberetter selskaberne antallet af net-komponenter i deres selskab dvs. bl.a. antal fjernaflæste målere samt selskabetssamlede driftsomkostninger samt afskrivninger. Energitilsynet har derfor ikke de ef-terspurgte oplysninger om de konkrete driftsomkostninger og afskrivninger for hverenkelt komponent for hvert enkelt netselskab.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Energitilsynet har til brug for beregning af den nye afskrivningsækvivalent for fjernaf-læste målere indhentet datamateriale fra selskaberne. Af bilagets tabel 1 fremgår af-skrivningsbeløb og antal målere for de 22 selskaber som indgår i beregningsgrundla-get”.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard