Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1219495_0001.png
1219495_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 30. januar 2013 stillet mig følgendespørgsmål 63 alm. del, stillet efter ønske fra Lars Christian Lilleholt (V), som jeg her-med skal besvare.Spørgsmål 63:Kan ministeren oplyse, hvorledes udledningen af metangas pr. energienhed er vedindvinding af skifergas sammenlignet med udledningen af metangas ved indvindingaf kul?Svar:I rapporten ”Climate impact of potential shale gas production in the EU” udarbejdetunder ledelse af konsulentfirmaet AEA Technology for Europa-Kommissionen, ogfremlagt i september 2012, er der en række oplysninger om udledning af klimagasserfra produktion og anvendelse af skifergas. Der er endvidere foretaget en sammenlig-ning med udledningerne af klimagasser fra andre fossile energikilder. Oplysningernenedenfor stammer fra denne rapport.I rapporten opgøres udledninger af metan og CO2 fra de forskellige aktiviteter vedindvinding, transport og anvendelse (afbrænding). Tallene fra de forskellige aktiviteterkan både indeholde metan og CO2, og metangas udledningen for kul og skifergaskan på baggrund af rapporten ikke opgøres særskilt, når man inddrager alle 6 studierog alle faser.I rapporten foretages en sammenstilling af seks studier om udledning af klimagasserfra indvinding, transport og anvendelse af skifergas. For at kunne sammenligne på enmere overskuelig måde er udledningerne, som opgøres forskelligt i de seks studier, iEU-rapporten, omregnet til CO2 ækvivalent. Tallene nedenfor for udledninger af CO2omfatter således også udledninger af metan.Der angives værdier i et spænd som anført i nedenstående tabel. Den store spred-ning skyldes blandt andet, at der i studierne anvendes forskellige metoder og para-metre, og at der er stor variation for hvad, der er medtaget i beregningerne. Det kannævnes, at der i de beregninger, som fører til de største værdier for skifergas i ne-denstående tabel, antages, at der udledes metan uden flaring og der anvendes enanden GWP (Global Warming Potential) i forhold til de andre studier, hvilket øger ud-ledningen betragteligt.
Ministeren26. februar 2013J.nr. 2013-579
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Tabel: Udledning af klimagasser (CO2 og metan) fra indvinding, processering ogtransport af skifergas og kul.Kg CO2 ækvivalentIndvindingProcessering ogpr. giga-jouletransportSkifergas0,1 til 23,46,1 til 18,4Kul2,2 til 29,70,1 til 0,3Note: Tallene stammer fra 6 studier, som anvender forskellige metoder mm.
På baggrund af erfaringer fra USA, og ved at se på den samlede udledning af klima-gasser fra produktionsboringer udføres til anlægget nedtages, konkluderes det i rap-porten, at udledninger af klimagasser fra anvendelse af skifergas til elektricitet er 41til 49 procent mindre end fra anvendelse af kul. Disse tal fremkommer ud fra neden-stående figur, hvor udledt g CO2e pr. produceret kWh for skifergas ligger på 422-472og for kul på 714-823.Livstidscyklus udledning fra kul og gas – angivet i udledt gram CO2e pr. produceretkWh elektricitet
Kilde: ’Climate impact of potential shale gas production in the EU, 2012’
I rapporten fremhæves, at der kan være andre forhold der i Europa vil påvirke en så-dan sammenligning. Derfor angives også, at sammenligningen i høj grad er hypote-tisk, og at studiet bør opdateres efterhånden, som der indhentes erfaringer omkringindvinding af skifergas i Europa.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard