Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1174719_0001.png
1174719_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 15. oktober 2012 efter ønske fraPer Clausen (EL) stillet mig følgende spørgsmål 6 alm. del, som jeg hermed skal be-svare.
Ministeren6. november 2012J nr. 2012 - 5873
Spørgsmål 6:”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 14/10-12 fra Partnerskabet for Bølge-kraft vedr. en national strategi for bølgekraft samt materialet modtaget i forbindelsemed deres foretræde for udvalget den 10/10-12, jf. KEB alm. del – bilag 15 og 19.”Svar:Materialet, som blev fremlagt for udvalget af Partnerskab for Bølgekraft i forbindelsemed foretræde for udvalget den 10. oktober 2012, består af fem slides og et indlæg,som relaterer sig til den strategi for bølgekraft, som Partnerskab for Bølgekraft lance-rede i juni 2012, og som jeg allerede har kommenteret i mit svar på KEB spørgsmål233 KEB alm. del.Det indlæg, som formand for Partnerskab for Bølgekraft, Jan Krog, holdt for udvalget,handler især om de finansielle udfordringer branchen står overfor nu, hvis strategienskal føres ud i livet. De mest fremmelige danske bølgekraftkoncepter står nu på detsidste trin af udviklingsstigen inden kommercialisering, som kræver store økonomiskeinvesteringer til konstruktion, installation og drift af store fuldskala-anlæg på åbenthav.I indlægget gentages strategiens anbefaling om, at der investeres 1,5 mia. kr. af of-fentlige midler over de næste 20 år til bølgekraft, som især skal finansiere en markanthøjere afregningspris, der starter på 4,5 kr./kWh. En afregningspris på 4,5 kr./kWh erto til fire gange højere end de afregningspriser andre vedvarende energiteknologierfår i dag.Bølgekraftteknologien kan rumme store potentialer ikke mindst i kombination medhavmølleparker, men det er min vurdering, at helt usammenligneligt høje afregnings-priser ikke er nogen god løsning, hverken for bølgekraftbranchen selv eller for denomkostningseffektive udbygning med vedvarende energi i Danmark.En forhøjelse af den gældende afregningspris for bølgekraft bør således efter minvurdering først overvejes, når bølgekraft teknologien er nogle år længere fremme i
KLIMA-, ENERGI- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
udvikling. De anlæg, der kan producere el til nettet, har allerede mulighed for at søgeproduktionsafhængig støtte via ForskVE-programmet, der årligt uddeler 25 mio. kr. tiludbredelse af udvalgte små VE-teknolgier.Der er tydeligvis fortsat et stort forsknings- og udviklingspotentiale for bølgekrafttek-nologien med henblik på at få prisen på den producerede elektricitet ned på niveaumed prisen på andre vedvarende energikilder.Der er gennem årene afsat betydelige forsknings- og udviklingsmidler til bølgekraft.Bølgekraft støttes via de PSO-finansierede ForskEL og ForskVE programmer samt afbevillinger fra EUDP og Det Strategiske Forskningsråd. I energiaftalen blev der des-uden afsat en pulje på i alt 25 mio. kr. til bølgekraft for årene 2014-2015.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard