Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 3. oktober 2012 stillet mig følgendespørgsmål 5 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skalbesvare.
Ministeren31. oktober 2012J.nr. 2012-5599
Spørgsmål 5:”Hvem har ansvaret for, at el-, varme- og vandforsyningen opretholdes til etlokalområde, såfremt det lokale forsyningsselskab går konkurs?”
Svar:Med hensyn til elforsyningsselskaber, her forstået som forsyningspligtselskaber ognetselskaber med bevilling, følger det af elforsyningslovens § 54, stk. 1, nr. 3, at enbevilling kan inddrages i forbindelse med konkurs. Det følger endvidere af elforsy-ningslovens § 28, stk. 2, nr. 13, at Energinet.dk midlertidigt, efter påbud fra klima-,energi- og bygningsministeren, skal sikre en videreførelse af den bevillingspligtigeaktivitet i et sådant tilfælde.Kunderne risikerer således ikke at stå uden strøm i forbindelse med en konkurs.Med hensyn til varmeforsyning har problematikken ikke stor praktisk betydning, idetvarmesektoren økonomisk er baseret på hvile i sig selv-princippet.Hvile i sig selv-princippet sikrer, at en varmeforsyningsvirksomhed vil kunne få dæk-ket de nødvendige omkostninger til levering af varme via varmepriserne. Desuden erkommunen ofte på en eller anden vis involveret i varmeforsyningen. Mange varme-forsyningsvirksomheder er enten kommunalt ejede eller har en kommunegaranti.Derudover kan kommunen pålægge tilslutningspligt, hvilket forpligter ejendommene iet forsyningsområde at bidrage økonomisk til den kollektive varmeforsyning.Der er således på varmeområdet ikke nogen særlige regler for forsyningspligt vedkonkurs.Med hensyn til vandområdet, har jeg indhentet følgende bidrag til besvarelsen fra mil-jøministeren:
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
”For at sikre forbrugernes vandforsyning i tilfælde af, at et vandforsyningsanlæg an-melder betalingsstandsning eller tages under konkursbehandling, kan miljøministerenmed hjemmel i vandforsyningslovens § 46 a, pålægge et andet vandforsyningsan-læg, der er omfattet af vandsektorloven, pligt til midlertidigt at overtage driften af detpågældende vandforsyningsanlæg.I øvrigt finder konkurslovens bestemmelser anvendelse.”
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard