Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1267493_0001.png
1267493_0002.png
1267493_0003.png
J.nr. 13-0177525Den 1. juli 2013
TilFolketinget –Klima-, Energi- og BygningsudvalgetHermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 167 af 22. maj 2013 (alm. del).
Holger K. Nielsen
/ Lise Bo Nielsen
1/3
Spørgsmål
Hvilken betydning får det for det forventede provenu på ca. 28 mia. kr., hvisDet Internationale Energiagenturs antagelse om et fald i olieprisen holder stik?
Svar
Spørgsmålet er stillet både til klima-, energi- og bygningsministeren ogskatteministeren. Nedenfor besvares spørgsmålet på begge ministres vegne.Hensynet til indbyrdes konsistens ved økonomiske konsekvensvurderingerkræver, at der anvendes samme generelle forudsætninger om renter,valutakurser og oliepriser på tværs af centraladministrationensfremskrivninger. Derfor hviler skønnet for Nordsø-indtægterne på sammeforudsætninger, som er anvendt i forbindelse med fremskrivningerne iVækstplan DK – stærke virksomheder, flere job.Olieprisskønnet udarbejdes af Økonomi- og Indenrigsministeriet, som tagerudgangspunkt i fremskrivningerne fra Det Internationale Energiagentur (IEA).Til brug for besvarelsen vedrørende olieprisskønnene, der ligger til grund fordet skønnede merprovenu, er derforindhentet bidrag fra Økonomi- ogIndenrigsministeriet.Merprovenuet på ca. 28 mia. kr. ved en harmonisering afkulbrintebeskatningsreglerneer baseret på skønnet for olieprisen i IEA’scentrale ”New Policies Scenario”1iWorldEnergy Outlook 2012.Rapportenudgives en gang om året i november(se evt. svaret til spørgsmål 106 fra Klima,Energi- og Bygningsudvalget for en uddybning). Der tages udgangspunkt i detcentrale ”New Policies Scenario”, da der hertages højde for landenes alleredebebudede forpligtelser og planer, mens der i de andre scenarier entenfastholdes uændret politik fremover eller gøres antagelser ompolitikbeslutninger, som endnu ikke er truffet eller annonceret.IfølgeWorld Energy Outlookventes prisen på en tønde nordsøolie (Brent) atstige til omkring 128 USD pr. tønde i løbende priser i 2015.2Fremskrivningenaf olieprisen iWorld Energy Outlooktager blandt andet højde for udviklingen ibåde udbud og efterspørgsel i de enkelte år. Af den grund anses den for atvære det bedste grundlag for forudsætningerne om udviklingen i olieprisen iVækstplan DKog andre mellem- og langsigtede fremskrivninger.Udover de langsigtede fremskrivninger af olieprisen iWorld Energy Outlookudgiver IEA også nogle mere kortsigtede prognoser for olieprisen iMedium1
IEA opererer med tre scenarier: ”New policies”, der tager højde for forpligtigelser og planer, der er bebudet fralandenes side.. ”Currentpolicies”, der antager uændret politik fremadrettet. ”450” scenariet, der antager et forløbfor priser m.m., der er konsistent med temperaturstigninger på 2�C, ved at begrænse koncentrationen afdrivhusgasser i atmosfæren til 450 dele pr. mio. CO2.2IEAs oliepris er konstrueret som en proxy for internationale oliepriser ved at foretage en sammenvejning afprisen på de 3 største benchmark olieprisindeks: Brent, West Texas Intermediate og Dubai. De angivneolieprisskøn er derfor omregnet, så de dækker udviklingen i Brent olie (dvs. Nordsøolie). Til grund for denneberegning er lagt den historiske forskel mellem prisen på Brent olie og IEAs olieprisskøn.
2/3
Term Oil Market Report(MTOMR).Men der er her tale om en mekaniskfremskrivning af oliepriserne baseret på markedsforventningernepå kort sigt.Ændringerne på kortsigtafhænger i høj grad af udsving i konjunkturerne ogmidlertidige ændringer i produktionskapaciteten, som ikke nødvendigvis vilpege i retning af ændringer i olieprisen på længere sigt.Derimod afspejlespermanente udbuds- og efterspørgselsændringeri de langsigtede prognoser.MTOMRer alene baseret på futures-priserne for Brent olie overprognoseperioden, mens de langsigtede fremskrivninger iWorld EnergyOutlook,somnævnt bygger på en helhedsvurdering af den fremtidige udviklingi udbud og efterspørgsel på oliemarkederne.Centraladministrationen anvender i sine prognoser de langsigtede skøn fraWorld Energy Outlook”New Policies Scenario”. Skønnet på kort sigt erkonstrueret ved at tage udgangspunkt i 3 måneders futures-priser (gennemsnitaf de 10 seneste dagsobservationer) og interpolere herfra til IEA’s førstepunktskøn, der ligger i 2015. IEA skønner over olieprisen for hvert 5. år medstart i 2015. Skønnene i de mellemliggende år er konstrueret som en simpellineær tilpasning mellem to af IEA skønnede oliepriser.Ved offentliggørelsen afServiceeftersynetogVækstplan DKvar World EnergyOutlookfra november 2012 den seneste offentliggjorte prognoser fra IEA og låsåledes til grund for bl.a. provenuvurderingen. I mellemtiden er deroffentliggjort enMTOMRsenest imaj måned.Den senesteMTOMRindebærer en faldende oliepris på kort sigt, således atpriserne nu ventes at aftage til 100 USD per tønde i 2015 mod en stigning til128 USD pr. tønde i den senesteWorld Energy Outlook.Der foreligger ikkereviderede skøn for olieprisen på længere sigt før i november 2013, men der ersom nævnt ingen tæt relation mellem den kortsigtede og langsigtede oliepris.Økonomi- og Indenrigsministeriet har ligeledes nedjusteret olieprisskønnet for2013 og 2014 iØkonomisk Redegørelsefra maj 2013 sammenlignet medØkonomisk Redegørelsefra december 2012. Det afspejler på samme måde heltkortsigtede bevægelser i futures-priserne samt den faktiske udvikling iolieprisen i de mellemliggende måneder.Provenuskønnet er i væsentlig grad følsomt overfor permanente ændringer iolieprisen,jf. svar på KEB alm. del spørgsmål 166.Derimod har ændringer i denærmest kommende år mere marginal betydning.
3/3