Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1247182_0001.png
1247182_0002.png
1247182_0003.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 18.april 2013 stillet mig følgendespørgsmål 157 alm. del, stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA), som jeghermed skal besvare.Spørgsmål 157"Vil ministeren med hensyn til anvendelsen af træpiller i Avedøreværket ogAmagerværket for hvert af værkerne oplyse- forbruget af træpiller udtrykt i nedre brændværdi i 2012,- prisen an værk for træpillerne,- hvor træpillerne kommer fra,- hvad man gør for at sikre miljørigtig nyplantning af den fældede skov,- hvad det har kostet at ombygge værket og tilhørende anlæg fra fyring med kul tiltræpiller,- meromkostningerne per enhed af leveret energi før skat og afgifter ved at skifte frakul til træpiller med dagens priser for kul og træpiller an værk og- CO2-udledningen fra værket per energienhed ved fyring med kul og med træpiller?"SvarSvaret falder i to dele, idet de to værker har forskellige ejere. Avedøreværket ejes afDONG Energy, og Amagerværket ejes af Vattenfall.1: Avedøreværket:DONG Energy har oplyst, at der på Avedøreværket i blev 2012 anvendt 787.674 tontræpiller svarende til 13,73 PJ.DONG Energy har ikke oplyst prisen for træpiller men henviser til Energistyrelsenplanlægningspriser for brændsler, der for træpiller an kraftværk for 2012 er angivet tilat være 70,2 kr./GJ i 2011-priser.Hvad angår træpillernes oprindelseslande og indsatsen for at sikre miljørigtignyplantning af den fældede skov, henviser DONG Energy til svaret på spørgsmål 27,alm. del, fra Klima-, Energi- og Bygningsudvalget.Hvad angår omkostningerne ved at ombygge Avedøreværket til træpiller henviserDONG Energy til svaret på spørgsmål 154, alm. del, fra Klima-, Energi- ogBygningsudvalget.
Ministeren13. maj 2013J nr. 2013-1785
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Hvad angår meromkostningerne per enhed af leveret energi før skat og afgifter vedat skifte fra kul til træpiller med dagens priser for kul og træpiller an værk anførerDONG Energy under anvendelse af Energistyrelsens brændselspriser for 2012(træpillepris på 70,2 kr./GJ, kulpris på 26,7 kr./GJ og CO2-pris på 46,8 kr./ton,) atproduktion af 1 GJ kraftvarme med en samlet effektivitet på 90 pct. ogbrændselspriser, giver en marginalomkostning på 35 kr. for kul og 78 kr. forbiomasse.DONG Energy oplyser med henvisning til svaret på spørgsmål 154, alm. del, fraKlima-, Energi- og Bygningsudvalget, at der i 2012 i gennemsnit udledtes 640 g/kWhel produceret på kul på Avedøreværkets blok 1. Udledningen fra Avedøreværketsblok 2, ved elproduktion baseret på træpiller på er 0 g/kWh. Tages der højde forproduktion og transport af brændsler til danske anlæg vil anvendelse af bæredygtigetræpiller i stedet for kul reducerer CO2-emissionen pr. kWh med 75-95 pct., idetanvendelse af kul omsætter bundet kulstof til ny CO2, mens anvendelse af biomassefra bæredygtig skovdrift, f.eks. i form af træpiller, alene frisætter ny CO2i det omfang,at der skal anvendes fossile brændsler til produktion og transport af biomassen.2. Amagerværket:Vattenfall har oplyst, at der på Amagerværkets blok 1 i 2012 blev anvendt 307.700tons træpiller, svarende til et energiindhold på 5.360.187 GJ. De træpiller, der harværet anvendt på Amagerværkets blok 1 i 2012 kom fra følgende oprindelseslande:EU-lande: 93 pct.Rusland: 2 pct.USA: 5 pct.Vattenfall oplyser, at gennemsnitsprisen for træpiller an værk for nærværende er ca.1.000 kr./ton, hvor prisvariationerne er afledt af kvalitetsforskelle og individuellekontraktparametre.Hvad angår indsatsen for at sikre miljørigtig nyplantning af den fældede skov, anførerVattenfall:”Amagerværkets blok 1 leverer den producerede varme til HOFOR (tidl. KøbenhavnsEnergi). HOFOR har et erklæret mål om at sikre anvendelse af bæredygtigbiomasse, og HOFOR mener, i lighed med Vattenfall, at bæredygtighedskrav børvære en integreret del af rammerne for biomassemarkedet i EU. EU har endnu ikkefastsat bindende mål til faste biobrændslers bæredygtighed, og der er heller ingennationale tiltag i Danmark, der sikrer bæredygtig biomasse til energiformål.Vattenfall og HOFOR har derfor indgået en aftale, hvor Vattenfall i forbindelse medindgåelse af langsigtede kontrakter stiller krav til producenterne. Af de vigtigste kravkan nævnes, atder for hver biomassefragt skal være en oprindelesgaranti, som viser hvilket landtræpillerne er produceret iSkovlove i EU, Norge, Schweiz, USA og Canada og deres håndhævelse anses fortilstrækkeligt udgangspunkt for at sikre træpillers bæredygtighed
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 3
Leverancer fra andre lande og områder end de ovennævnte skal følges afdokumentation, der godtgør, at der ikke er høstet råvarer i urskove ellerbevaringsværdige skove. FSC (Forest Stewardship Council –certificeringsordning) og PEFC (Programme for the endorsement of ForestCertification schemes) eller lignende certificering vil være gyldig dokumentationDer gennemføres due dilligence på alle nye leverandører.”Den samlede pris for ombygning af Amagerværkets blok 1 til biomassefyring opgivesaf Vattenfall til knap 2 mia. kr.Hvad angår meromkostningerne per enhed af leveret energi før skat og afgifter vedat skifte fra kul til træpiller med dagens priser for kul og træpiller an værk anførerVattenfall, at træpiller koster 2-3 gange mere end kul (inkl. transportomkostninger),når der tages højde for forskellene i energiindhold i brændslerne.Hvad angår udledning af CO2henviser Vattenfall til, at der findes et meget grundigtregelværk (Overvågningsplan, Udledningsrapport, Verifikationserklæring), der har tilformål at sikre, at opgørelserne over udledt CO2er korrekt opgjort. I forbindelse medafrapporteringerne er emissionsfaktoren for træpiller 0. Vattenfall oplyser ikkeudledningen ved fyring med kul, da Amagerværkets blok 1 ikke har anvendt kul i2012.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard