Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1177247_0001.png
1177247_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 26. oktober 2012 stillet mig følgen-de spørgsmål 13 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren13. november 2012J nr.2012-6153
Spørgsmål 13:”Ministeren bedes i forlængelse af spm. 8 kommentere det talepapir, Dansk Solcelle-forening m.fl. benyttede i forbindelse med foretræde for udvalget den 25. oktober2012, jf. KEB alm. Del – bilag 31.”Svar:Det talepapir, som Dansk Solcelleforening m.fl. anvendte ved deres foretræde for ud-valget, indeholder forslag til modeller for fortsat udbygning med solceller og bevarel-se af den årsbaserede nettoafregning.Jeg har ved flere lejligheder haft mulighed for at drøfte støtte til solceller med DanskSolcelleforening, som er særligt bekymret for tab af arbejdspladser og indtjening, hvissolcelleudbygningen går i stå som følge af ændrede støtteregler.Regeringens sigte med ændret støtte til solceller er ikke at bremse solcelleudbygnin-gen, men derimod at tænke sol mere strategisk ind i Danmarks elforsyning og findeen fremtidssikret støttemodel, der giver flere end bare parcelhusejere en god forret-ning ud af at investere i solceller. Branchen kan glæde sig over, at vi med den bebu-dede ændring af støttemodellen, således udvider deres kundegrundlag.De foreslåede ændringer skal ikke mindst ses i lyset af, at anlægspriserne er faldet tilhalvdelen af, hvad de var for bare to år siden.Regeringen har i sit udspil foreslået, at al nettoafregning fremadrettet skal afregnespå timebasis. Det betyder, at en solcelleejer gratis kan forbruge den strøm, anlæggetproducerer inden for samme time, mens overskydende elproduktion sælges til detkollektive elforsyningsnet til en forhøjet afregningspris. Det elforbrug, som ligger udenfor de tidspunkter, hvor solcelleanlægget producerer strøm, skal købes på lige vilkårmed andre elforbrugere.Jeg kan endvidere henvise til de faktaark om støtten til solcelleanlæg, som er tilgæn-gelige på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets hjemmeside.
KLIMA-, ENERGI- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Dansk Solcelleforening m.fl. skriver, at der er gået sport i for solcelleejerne at få denbaglænsløbende måler til at gå i nul, således at man forbruger præcis sammemængde strøm, som man har produceret på årsbasis. Jeg tror, at vi blandt solcelle-ejere på den timebaserede nettoafregningsordning kan starte en sport i at flytte detfleksible elforbrug til tidspunkter, hvor solen skinner, og strømmen således er gratis.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard