Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del
Offentligt
1234141_0001.png
1234141_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 12. marts 2013 stillet mig følgendespørgsmål 101 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Thomas Danielsen (V).
Ministeren8. april 2013J.nr. 2013-1228
Spørgsmål 101:”Vil ministeren med afsæt i KEB alm. del – svar på spm. 69 oplyse, om Energitilsynet– som påkrævet efter § 3 og § 8 i Indtægtsrammebekendtgørelsen – har udmeldt enårlig indtægtsramme ultimo året før, hhv. en årlig reguleringspris ved udgangen afreguleringsåret for hver enkelt virksomhed gældende for hvert af årene 2005-2010,samt redegøre nærmere for, at der endnu ikke er udmeldt en indtægtsramme for2011 på trods af, at vi er i 2013?”Note: Spørgeren finder det rimeligt, at en reguleret virksomhed har mulighed for årfor år at planlægge og styre tarifering efter udmeldte rammer for deres tilladte ind-tægter; men forstår samtidig KEB alm. del – svar på spm. 69 således, at der endnuikke er udmeldt indtægtsrammer for de enkelte selskaber, som det ellers fremgår afIndtægtsrammebekendtgørelsens § 3 hhv. § 8.
Svar:Jeg har bedt Energitilsynet redegøre for udmeldingen af indtægtsramme for 2011.Sekretariatet for Energitilsynet oplyser følgende:”I henhold til indtægtsrammebekendtgørelsens § 3 skal Energitilsynet (i praksis Se-kretariatet for Energitilsynet) hvert år i december udmelde enindtægtsrammefor hverenkelt netvirksomhed for detfølgendereguleringsår. Disse såkaldtforventede ind-tægtsrammerberegnes på baggrund af reguleringsprisen for det foregående regule-ringsår samt virksomhedernes forventede leverede elektricitet i det følgende år.Derudover skal Energitilsynet i henhold til indtægtsrammebekendtgørelsens § 8 efterudgangen af hvert reguleringsårbagudrettetfor det forgangne år udmelde en årligreguleringspristil hver af netvirksomhederne. Disse udmeldinger foretages på grund-lag af virksomhedernes årsrapporter, som virksomhederne indsender til Sekretariatetfor Energitilsynet ultimo maj i året efter reguleringsåret.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Konkret består en indtægtsramme af en reguleringspris multipliceret med den levere-de mængde elektricitet. I henhold til § 3 skal der, som beskrevet ovenfor, udmeldesenforventet indtægtsramme,og i henhold til § 8 skal der udmeldes enbagudrettetreguleringspris.Som en hjælp for virksomhederne udmelder Sekretariatet for Energi-tilsynet dog både virksomhedernesforventedereguleringspriser og de dertil hørendeindtægtsrammer samt virksomhedernesbagudrettedereguleringspriser og de dertilhørende indtægtsrammer.Sekretariatet for Energitilsynet kan oplyse, at der er blevet udmeldtforventedeind-tægtsrammer for 2013 til samtlige netvirksomheder i december 2012.Hvad angår udmelding af forventede indtægtsrammer til hver enkelt virksomhed i pe-rioden 2005-2012 var de første år i denne periode præget af implementeringen afden nye regulering, som blev gennemført med virkning fra 1. januar 2005. Sekretaria-tet for Energitilsynet kan ikke afvise, at der blandt de på daværende tidspunkt cirka100 netvirksomheder er virksomheder, der i disse år ikke har fået udmeldtforventedeindtægtsrammer. Der har dog løbende været korrespondance om indtægtsrammer-nes størrelse og forståelse af reguleringen mellem virksomhederne og sekretariatet. Ide senere år er der udmeldt forventede indtægtsrammer til virksomhederne – der kandog være tilfælde, hvor en virksomhed ikke har fået en udmelding om den forventedeindtægtsramme, fx som følge af udestående afgørelser af dispensationsansøgninger,jf. KEB alm. del – svar på spm. 69.Sekretariatet for Energitilsynet har i overensstemmelse med indtægtsrammebe-kendtgørelsens § 8 udmeldtbagudrettedereguleringspriser for netvirksomhedernefor reguleringsårene 2005-2010. Der kan dog forekomme undtagelser i tilfælde, hvorder har været uafklarede forhold.Hvad angår udmelding af denbagudrettedereguleringspris for 2011 har Sekretariatetfor Energitilsynet i efteråret 2012 har udmeldt til branchen, at de bagudrettede regule-ringspriser (i praksis alene benævnt som ”indtægtsrammer”) for 2011 først udmeldesi 2013. Det skyldes, at der er opstået nogle principielle spørgsmål om afvikling af dif-ferencer, opgørelse af forrentning og konsekvens af merforrentning, som gør siggældende på tværs af branchen. Det er ikke hensigtsmæssigt at udmelde de bagud-rettede reguleringspriser for 2011, førend disse spørgsmål er afklaret, da de vil havevæsentlig indflydelse på udmeldingerne. Sekretariatet vil efter afklaringen af de prin-cipielle spørgsmål hurtigst muligt udmelde virksomhedernes bagudrettede regule-ringspriser for 2011”.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard