Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1184949_0001.png
1184949_0002.png
1184949_0003.png
1184949_0004.png
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Indfødsretskontoret
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2012IndfødsretskontoretHelle Sidenius2012-0032-0470589786
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 (Alm. del), som FolketingetsIndfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Skaldaværende integrationsminister Søren Pinds brev til Indfødsretsud-valget af 20. april 2011 (IFU alm. del bilag 52, 2010-11) forstås sådan, atman ud over at åbne mulighed for, at statsborgerskabsansøgere, der lider afPTSD, kan få behandlet ansøgningen på ny, hvis de dokumenterer delta-gelse i undervisning og prøver, pålægger ansøgere, der har andre former(altså ikke PTSD) for langvarige funktionsnedsættelser, at indsende doku-mentation for deltagelse i undervisning og prøver, hvor disse ansøgere ind-til april 2011 kunne få forelagt deres sag i Indfødsretsudvalget alene påbaggrund af en lægeerklæring, således at brevet for denne gruppe betyderen stramning af kravene til, hvornår Indfødsretskontoret forelægger enkonkret sag for Indfødsretsudvalget, og mener ministeren i forlængelseheraf i givet fald at denne stramning bør fastholdes? Spørgsmålet ønskesbesvaret inden besvarelsen af samrådsspørgsmål A.”

Svar:

1.

Det følger af § 24, stk. 1, i cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september2008 om naturalisation, at det er en betingelse for optagelse på et lovfors-lag om indfødsrets meddelelse, at ansøgeren dokumenterer danskkundska-ber ved bevis for danskuddannelsernes Prøve i Dansk 3 eller en af de i bi-lag 3 angivne prøver. Det er endvidere en betingelse, at ansøgeren doku-menterer kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historieved bevis for en særlig indfødsretsprøve, jf. cirkulæreskrivelsens § 24, stk.2.Herudover følger det af cirkulæreskrivelsens § 24, stk. 3, at hvor ganskesærlige forhold taler herfor, forelægges det Folketingets Indfødsretsudvalg,om der kan dispenseres fra betingelserne i stk. 1 og 2. Forelæggelse vilske, hvis ansøgeren dokumenterer at lide af en fysisk eller psykisk sygdomaf meget alvorlig karakter og som følge heraf ikke mener at være i stand til– eller have rimelig udsigt til – at kunne opfylde betingelserne i stk. 1 og 2.Af note 3 til cirkulæreskrivelsens § 24, stk. 3, fremgår, at Integrationsmi-nisteriet (nu Justitsministeriet) herefter forudsættes at forelægge spørgsmå-let om dispensation fra kravet om danskkundskaber m.v. for Indfødsrets-udvalget, hvor ansøgeren eksempelvis lider af svære fysiske handicaps(f.eks. mongolisme), er hjerneskadet, blind eller døv, eller har svære psy-kiske lidelser som (paranoid) skizofreni, en psykose eller en svær depres-sion. Det følger i den forbindelse endvidere af note 3, at Integrationsmini-steriet (nu Justitsministeriet) forudsættes at meddele afslag til ansøgere,som lider af PTSD – også selvom tilstanden er kronisk, og dette er doku-menteret ved en erklæring fra en person med lægefaglig baggrund.2

2.

Det tidligere Integrationsministerium oplyste ved brev af 20. april 2011til Folketingets Indfødsretsudvalg, at ministeriet fortsat og indtil videreville behandle ansøgninger – der er omfattet af cirkulæreskrivelsens § 24,stk. 3, note 3. 2. pkt., hvorefter ministeriet forudsættes at meddele afslag tilansøgere, der lider af PTSD – i overensstemmelse med retningslinjerne.Integrationsministeriet oplyste samtidig bl.a., at de pågældende ansøgeresom led i afslaget på indfødsret ville blive vejledt om, at ministeriet villevære indstillet på at behandle deres ansøgning på ny, hvis de indsender be-vis for, at de har deltaget i danskundervisning samt dokumentation for, atde har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indfødsretsprøven.Det fremgik desuden af brevet til Folketingets Indfødsretsudvalg, at dertilsvarende ville blive givet en sådan vejledning til andre ansøgere, der ef-ter en konkret og individuel vurdering vil kunne blive anset for at have enlangvarig funktionsnedsættelse.Justitsministeriet oplyste ved brev af 12. oktober 2012 til Folketingets Ind-fødsretsudvalg, at Integrationsministeriet (nu Justitsministeriet) ved med-delelse af afslag på indfødsret siden april 2011 har givet vejledning ommuligheden for at indsende dokumentation for danskundervisning mv. tilansøgere, der lider af PTSD. Det blev i brevet endvidere oplyst, at Justits-ministeriet imidlertid er blevet opmærksom på, at andre ansøgere ikke harmodtaget tilsvarende vejledning, men at det nu er iværksat, at andre ansø-gere, der vil kunne anses for at have en langvarig funktionsnedsættelse,fremover vil modtage en sådan vejledning.

3.

Det tidligere Integrationsministeriums brev af 20. april 2011 betyder, atansøgere med langvarige funktionsnedsættelser, der – uden at sagen fore-lægges for Folketingets Indfødsretsudvalg – får afslag på indfødsret, fårmulighed for at få behandlet deres ansøgning på ny, hvis de indsender be-vis for, at de har deltaget i danskundervisning samt dokumentation for, atde har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indfødsretsprøven.Sager, som i henhold til cirkulæreskrivelsens § 24, stk. 3, note 3, vil kunneforelægges Folketingets Indfødsretsudvalg uden krav om dokumentationfor deltagelse i danskundervisning mv., vil fortsat blive forelagt udvalgetuden krav om bevis for, at ansøgeren har deltaget i danskundervisning ellerdokumentation for, at ansøgeren har forsøgt at tage en prøve i dansk samtindfødsretsprøven.3

4.

Det bemærkes i tilknytning hertil, at Justitsministeriet ved brev af 24.april 2012 til Folketingets Indfødsretsudvalg anmodede udvalget om at ta-ge stilling til, om en ansøgning, der i overensstemmelse med note 3 til cir-kulæreskrivelsens § 24, stk. 3, har været forelagt udvalget tidligere, oghvor udvalget har meddelt ansøgeren afslag på dispensation, skal forelæg-ges udvalget på ny i tilfælde, hvor ansøgeren anmoder om genoptagelse,og hvor det af en lægeerklæring fremgår, at ansøgeren fortsat lider af densamme alvorlige sygdom.Folketingets Indfødsretsudvalg oplyste ved brev af 18. maj 2012 til Ju-stitsministeriet, at udvalget er af den opfattelse, at sådanne sager skal fore-lægges for udvalget på ny.Denne praksisændring vedrører – til forskel fra det tidligere Integrations-ministeriums brev af 20. april 2011 til Folketingets Indfødsretsudvalg –sager, der tidligere har været forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg, ogangår således muligheden for at få en sag forelagt udvalget på ny, selvomder ikke foreligger nye væsentlige oplysninger i sagen.Det tidligere Integrationsministeriums brev til Folketingets Indfødsretsud-valg af 20. april 2011 og Justitsministeriets brev til udvalget af 12. oktober2012 vedrører ikke den nævnte praksis for fornyet forelæggelse for Folke-tingets Indfødsretsudvalg.
4