Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1295780_0001.png
1295780_0002.png
1295780_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. november 2013IndfødsretskontoretTrine Priess Sørensen2013-0032-0874879443
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 85 (alm. del), som Fol-ketingets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. august2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget Kar-sten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 85 (alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvor mange naturaliserede stats-borgere, der har fået frataget deres nye statsborgerskab pågrund af alvorlig kriminalitet siden 1990?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetRigsadvokaten om en udtalelse.Rigsadvokaten har oplyst følgende:”1. Det følger af § 8A i lov om dansk indfødsret, at den, som iforbindelse med sin erhvervelse af dansk indfødsret har udvistsvigagtigt forhold, herunder ved forsætligt at have afgivet urig-tige eller vildledende oplysninger eller fortie relevante oplys-ninger, ved dom kan frakendes indfødsretten, hvis det udvisteforhold har været bestemmende for erhvervelsen.Endvidere følger det af § 8B, stk. 1, i lov om dansk indfødsret,at den, som dømmes for overtrædelse af en eller flere bestem-melser i straffelovens kapitel 12 og 13 (om bl.a. terrorisme),ved dom kan frakendes sin danske indfødsret, medmindre denpågældende derved vil blive statsløs.Der foretages ikke i politiets sagsstyringssystem (POLSAS)registrering af afgørelser vedrørende frakendelse af dansk ind-fødsret i medfør af indfødsretslovens § 8A eller § 8B. Det erderfor ikke muligt at trække elektroniske data vedrørende an-tallet af naturaliserede statsborgere, der i forbindelse med domer blevet frakendt deres danske statsborgerskab.

2.

Rigsadvokaten er umiddelbart bekendt med to endelige af-gørelser, hvor anklagemyndigheden har nedlagt påstand omfrakendelse af dansk indfødsret som følge af kriminalitetensalvorlige karakter i medfør af indfødsretslovens § 8B. I beggedomme skete der frifindelse for påstanden om frakendelse.I UfR2009.2296Ø nedlagde anklagemyndigheden påstand omfrakendelse af dansk indfødsret i medfør af indfødsretslovens §8B, efter at den pågældende var blevet idømt 7 års fængsel forforsøg på terrorisme efter straffelovens § 114, stk. 1, nr. 1, jf. §21. Den tiltalte var født i Danmark og havde statsborgerskab ibåde Danmark og Jordan. Tiltalte var på gerningstidspunktetlige fyldt 16 år. Tiltalte var født i Danmark af forældre, der påtidspunktet for hans fødsel havde opnået dansk statsborger-skab. Tiltalte havde haft sin opvækst og skolegang i Danmark,og tiltaltes mor og far samt 10 søskende, der også havde opnået2
dansk statsborgerskab, boede også i Danmark. Tiltalte havdesom sin eneste familie i Jordan en faster på 67-68 år, som hanikke havde nogen forbindelse til. Tiltalte havde kun været iJordan én gang på gennemrejse, da han var omkring fire år.Tiltalte havde således ingen eller i hvert fald meget ringe til-knytning til Jordan. Under disse omstændigheder, og da derikke kunne bortses fra risikoen for, at tiltalte ved ophold i Jor-dan på grund af den forbrydelse, som han var blevet dømt for,ville kunne lide overlast, fandt landsretten, at der forelå så af-gørende hensyn, som talte mod frakendelse af indfødsretten, atfrakendelse måtte undlades trods alvoren og grovheden af denbegåede kriminalitet, jf. indfødsretslovens § 8B, stk. 1.Den anden afgørelse er afsagt af Københavns Byret den 11.april 2007. Den tiltalte blev under denne sag fundet skyldig ibl.a. overtrædelse af straffelovens § 114 b (nu § 114 e omfremme af terrorvirksomhed), men frifundet for påstanden omfrakendelse af dansk indfødsret, jf. indfødsretslovens § 8B, stk.1. Den pågældende havde dansk indfødsret og var herudoverstatsborger i Marokko. Efter en samlet vurdering af tiltaltesforhold, herunder navnlig varigheden af hans ophold i Dan-mark, den tid, der var forløbet siden han sidst var i Marokko,og den omstændighed, at retten ikke på det foreliggende grund-lag kunne bortse fra muligheden for, at tiltalte ved en tilbage-venden til Marokko på grund af karakteren af de forbrydelser,som han var blevet dømt for, ville kunne lide overlast, fandtretten ikke fuldt tilstrækkeligt grundlag for at frakende tiltalteden danske indfødsret. Retten tillagde det også betydning, atindfødsretslovens § 8B først trådte i kraft den 6. maj 2004,mens gerningsperioden for det pådømte forhold strakte sig fraden 7. juni 2002 til den 8. september 2005.Rigsadvokaten er herudover umiddelbart bekendt med ti afgø-relser, hvor anklagemyndigheden i medfør af indfødsretslovens§ 8A, jf. § 8D, har nedlagt påstand om frakendelse af danskindfødsret, fordi indfødsretten var erhvervet ved svig. I fire afsagerne skete der frakendelse af indfødsretten, mens der i femaf sagerne skete frifindelse for påstanden herom. En enkelt sager endnu ikke afgjort.”
3