Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1186433_0001.png
1186433_0002.png
1186433_0003.png
1186433_0004.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2012IndfødsretskontoretJulie Davidsen2012-0032-0457583467
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 (IFU alm. del), som Folke-tingets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. oktober2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 (IFU alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Under henvisning til svaret på IFU alm. del – spørgsmål 68(folketingsåret 2011-12) ønskes oplyst, hvordan Justitsministe-riet gør forældre til statsløse børn født i Danmark med danskbopæl opmærksom på børnenes ret til umiddelbart efter føds-len efter ansøgning at blive optaget på et lovforslag om ind-fødsrets meddelelse, og hvordan ministeriets fremgangsmådestemmer overens med forvaltningslovens regler om vejled-ningspligt og med Danmarks positive forpligtelse til efter Bør-nekonventionen at sikre børn visse rettigheder, herunder stats-borgerskab”.

Svar:

1.

Af forvaltningslovens § 7, stk. 1, følger det, at en forvaltningsmyndig-hed i fornødent omfang skal yde vejledning og bistand til personer, der ret-ter henvendelse om spørgsmål inden for myndighedens sagsområde.Der fremgår om bestemmelsen bl.a. følgende af John Vogter, Forvalt-ningsloven med kommentarer, 3. udg. (2001), side 214 f:”Der kan ikke stilles formkrav til den henvendelse fra borgeren, hvori der liggeren anmodning om vejledning. Den kan således fremsættes skriftligt, telefonisk el-ler ved personlig fremmøde hos forvaltningsmyndigheden. Myndigheden har og-så vejledningspligt over for en borger, som myndigheden er i forbindelse med,selv om vedkommende ikke direkte eller indirekte har bedt om vejledning, menhvor det fremstår som naturligt og relevant at give borgeren information og vej-ledning, evt. i form af supplerende oplysninger m.v., i anledning af den sag, somhar givet anledning til kontakten mellem myndighed og borger. Befinder borge-ren sig ret åbenbart for myndighederne i en vildfarelse, bør myndighederne vejle-de om retsstillingen på området, i hvert fald hvis vildfarelsen, forinden afgørelsentræffes, må forventes at kunne få konsekvenser for borgeren. […][…]Vejledningspligten efter forvaltningsloven forpligter ikke myndighederne til afegen drift mere generelt over for offentligheden at orientere om reglerne inden formyndighedens område. En generel vejledning om reglerne på det pågældendeområde kan dog være formålstjenlig og i et vist omfang træde i stedet for ellerdog supplere den individuelle vejledning, der skal ydes efter § 7, jf. vejledningenspkt. 29 og 30.”
Det bemærkes i den forbindelse, at Justitsministeriets forberedelse af lov-forslag om indfødsrets meddelelse ikke er omfattet af forvaltningsloven,men at Justitsministeriet i henhold til bl.a. Folketingets vedtagelse (V36) af15. januar 1998 iagttager forvaltningslovens regler og de forvaltningsretli-ge principper som led i forberedelsen af disse lovforslag.2

2.

På hjemmesiden nyidanmark.dk findes under punktet ”indfødsret” op-lysninger og vejledning om, hvordan man som statsløs født i Danmark vilkunne søge om dansk indfødsret.Det fremgår af hjemmesiden, at opnåelse af dansk indfødsret forudsætter,at der indgives en ansøgning på et særligt ansøgningsskema, som kan hen-tes direkte på hjemmesiden. Det fremgår i den forbindelse endvidere afhjemmesiden, at betingelserne for, at personer under 18 år i overensstem-melse med FN’s konvention af 20. november 1989 om Barnets Rettighederkan optages på et lovforslag om meddelelse af indfødsret, er, at de pågæl-dende er født statsløse i Danmark og aktuelt har bopæl i Danmark.Af hjemmesiden fremgår det ligeledes, at Justitsministeriets Indfødsrets-kontor, der behandler ansøgninger om indfødsret, kan kontaktes telefoniskmandag, tirsdag, torsdag og fredag vedrørende spørgsmål om indfødsret.Såfremt Justitsministeriet modtager en skriftlig eller mundtlig henvendelsefra en borger, hvori der fremkommer oplysninger, som kan indikere, at derer tale om et statsløst barn født i Danmark, eller hvis der i forbindelse meden henvendelse fra en borger spørges til reglerne for opnåelse af indfødsretfor statsløse børn født i Danmark, vejleder ministeriet konkret den pågæl-dende borger om betingelserne for opnåelse af indfødsret for statsløse børnfødt i Danmark.Den nævnte vejledning findes at være i overensstemmelse med forvalt-ningslovens regler om vejledningspligt.Det bemærkes i den forbindelse i øvrigt, at Justitsministeriet ikke automa-tisk bliver underrettet, når et barn fødes statsløst i Danmark, og at ministe-riet derfor under alle omstændigheder ikke ville have mulighed for uopfor-dret at tage kontakt til forældre til statsløse børn født i Danmark med hen-blik på at vejlede dem om børnenes ret til umiddelbart efter fødslen efteransøgning at blive optaget på et lovforslag om indfødsrets meddelelse.

3.

Om Danmarks forpligtelser efter FN’s konvention af 20. november 1989om Barnets Rettigheder henvises til Justitsministeriets besvarelse af 23.oktober 2012 af spørgsmål 68 (alm. del) fra Folketingets Indfødsretsud-valg.Det fremgår heraf bl.a., at et barn, der fødes statsløst i Danmark og har bo-pæl her i landet, i overensstemmelse med FN’s konvention af 20. novem-3
ber 1989 om Barnets Rettigheder allerede umiddelbart efter fødslen harmulighed for efter ansøgning at blive optaget på et lovforslag om indføds-rets meddelelse.
4