Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1265788_0001.png
1265788_0002.png
1265788_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013IndfødsretskontoretRikke Nørregaard2013-0032-0717753364
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 57 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. april 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Langballe (DF).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 57 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt statsløse i Danmark medkonventionspas eller med fremmedpas kan opnå dansk indfødsretvia konventionen om begrænsning af statsløshed fra 1961 eller bør-nekonventionen fra 1989.”

Svar:

1.

Danmark har tiltrådt FN’s konvention af 30. august 1961 om begræns-ning af statsløshed. Ifølge konventionens artikel 1, stk. 1, skal en kontrahe-rende stat give statsborgerret til personer, der er født på dens territorium,og som ellers ville blive statsløse. Sådan statsborgerret skal gives ved fød-sel, i henhold til lov eller efter ansøgning.Det fremgår af konventionens artikel 1, stk. 2, at en kontraherende stat kangøre meddelelse af statsborgerret afhængig af én eller flere af følgende be-tingelser;atansøgning indgives inden for et af den kontraherende stat fast-sat tidsrum, begyndende senest med 18-års alderen og ophørende tidligstmed 21-års alderen, dog at der tilstås den pågældende mindst ét år, i løbetaf hvilket den pågældende i henhold til lovgivningen kan indgive ansøg-ning på egne vegne uden at skulle indhente samtykke hertil,atden pågæl-dende har haft fast bopæl på den kontraherende stats territorium i en afdenne stat fastsat periode, der dog højst må være på fem år umiddelbartforud for ansøgningens indgivelse, eller på ti år i alt,atden pågældendeikke er fundet skyldig i nogen forbrydelse mod statens sikkerhed eller erblevet idømt fængselsstraf på fem år eller derover for en strafbar handling,ogatden pågældende altid har været statsløs.I overensstemmelse hermed kan personer, der er født statsløse i Danmark,optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse uden at opfylde de al-mindelige betingelser for naturalisation. Det er dog en betingelse for opta-gelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse,atansøgeren har fast bo-pæl her i landet,atansøgning indgives ved det fyldte 18. år og inden detfyldte 21. år,atansøgeren har haft fast bopæl i Danmark i 5 år umiddelbartforud for ansøgningens indgivelse eller i 8 år i alt,atansøgeren ikke erfundet skyldig i nogen forbrydelse mod statens sikkerhed eller er blevetidømt fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar handling, ogatan-søgeren altid har været statsløs. Det er endvidere en betingelse for optagel-se på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, at ansøgeren afgiver oplys-ninger på tro og love om, at ansøgeren ikke er fundet skyldig i nogen for-2
brydelse mod statens sikkerhed eller er blevet idømt fængselsstraf på 5 åreller derover for en strafbar handling.

2.

Danmark har endvidere tiltrådt FN’s konvention af 20. november 1989om barnets rettigheder (FN’s Børnekonvention).Ifølge FN’s Børnekonventions artikel 7, stk. 1, skal et barn fra fødslen ha-ve ret til at opnå et statsborgerskab. Det følger af konventionens artikel 7,stk. 2, at retten til statsborgerskab skal sikres i overensstemmelse med del-tagerstatens nationale lovgivning og dennes forpligtelser ifølge de relevan-te internationale instrumenter på dette område, især hvis barnet ellers villeblive statsløs.Herudover fremgår det af artikel 6, stk. 2, i Europarådets konvention af 6.november 1997 om statsborgerret – som er tiltrådt af Danmark i 2002 – atifølge enhver kontraherende stats nationale lovgivning erhverves indføds-ret af børn, der er født på den pågældende stats område, og som ikke vedfødslen erhverver indfødsret i en anden stat. Indfødsretten erhverves vedfødslen i henhold til lov eller efterfølgende af børn, som er statsløse, efteransøgning til den rette myndighed fra eller på vegne af det pågældendebarn efter de i den kontraherende stats nationale lovgivning foreskrevneregler. Det kan bestemmes, at ansøgning kun kan indgives af personer, derhar haft lovligt og fast ophold i det pågældende land i en periode på højstfem år umiddelbart forud for indgivelse af ansøgningen.Danmark har ved ratifikationen af Europarådets Statsborgerretskonventionforpligtet sig til ikke at stille yderligere betingelser over for børn født stats-løse i Danmark, der indgiver ansøgning om statsborgerskab inden det fyld-te 18. år, end de betingelser, der fremgår af konventionen.I overensstemmelse hermed kan ansøgere, der er født statsløse i Danmark,optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse uden at opfylde de al-mindelige betingelser for naturalisation. Det er dog en betingelse for opta-gelse på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, at ansøgningen om ind-fødsret indgives inden det fyldte 18. år, og at ansøgeren har bopæl her ilandet.

3.

Det er uden betydning i forhold til erhvervelse af dansk indfødsret ioverensstemmelse med FN’s konvention om begrænsning af statsløshedeller FN’s Børnekonvention, om ansøgeren måtte have et konventionspaseller et fremmedpas.3