Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1221435_0001.png
1221435_0002.png
1221435_0003.png
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. marts 2013IndfødsretskontoretLene Nielsen2013-0032-0555690640
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 34 (Alm. del), somIndfødsretsudvalget har stillet til justitsministeren den 21. december 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 34 (Alm. del) fra Indfødsretsudvalget:

”Ministeren bedes oplyse, hvad de aktuelle gennemsnitligesagsbehandlingstider er for ansøgninger om dansk indfødsret.Der ønskes gennemsnitlige sagsbehandlingstider for hele an-søgningsprocessen, fra ansøgningen er afleveret hos politiet, tilansøgeren modtager afslag på eller tilsagn om indfødsret. Des-uden bedes ministeren oplyse, om han mener, at man som an-søger får fyldestgørende og klar information om sagsbehand-lingstiderne på hjemmesidenwww.nyidanmark.dk,hvoraf detfremgår, at …”For de ansøgninger, der er modtaget i ministeri-et før den 3. april 2008, må det på nuværende tidspunkt forven-tes, at der kan gå op til 8 måneder, før ministeriet påbegynderbehandlingen af en ansøgning”http://www.nyidanmark.dk/da-dk/spoergsmaal_og_svar/statsborgerskab/statsborgerskab.htm”

Svar:

For så vidt angår den gennemsnitlige sagsbehandlingstid fra en anmodningom indfødsret modtages af politiet, til ansøgningen indsendes til Justitsmi-nisteriet, har Justitsministeriet – som anført i den foreløbige besvarelse af25. januar 2013 af spørgsmålet – til brug for besvarelsen anmodet Rigspo-litiet om en udtalelse.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan i den anledning oplyse, at der ikke hidtil er udarbej-det statistiske opgørelser af sagsbehandlingstider i indfødsretssager.Rigspolitiet har imidlertid på baggrund af Justitsministeriets anmod-ning foretaget en særlig opgørelse af det gennemsnitlige antal dage,som forløber mellem, at sagen registreres i politiets sagsstyrings-system (POLSAS) (registreret i POLSAS under punktet ”anmeldel-se”), til sagen sendes til Justitsministeriet (registreret i POLSAS underpunktet ”oversendelse til anden myndighed”).Med henblik på yderligere at kvalificere de opgjorte tider har opgørel-sen været i høring i samtlige politikredse. Denne høring har vist, at derforekommer forskelle i registreringspraksis, der gør, at denne særligeopgørelse af sagsbehandlingstiderne er behæftet med en vis usikker-hed. Rigspolitiet vil tage initiativ til en harmonisering af politikredse-nes registreringspraksis.2
Det er på baggrund af den særlige opgørelse og efterfølgende høringRigspolitiets vurdering, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid forindfødsretssager i politiet udgør i størrelsesordenen 50 dage på lands-plan.”
3