Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. december 2012IndfødsretskontoretHelle Sidenius2012-0032-0524627834
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 26 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. december2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 26 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:
”Indtil 20. april 2011 fik ansøgere med PTSD som udgangspunkt afslag iIndfødsretskontoret på deres ansøgning om dansk indfødsret. Var dennepraksis i strid med Handicapkonventionen?”Svar:
Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 21 (Alm.del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg, er det med den politiske aftale bag§ 24, stk. 3, note 3 i cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 omnaturalisation fastsat, hvornår en sag skal forelægges for Folketingets Ind-fødsretsudvalg uden krav om dokumentation for deltagelse i danskunder-visning mv. med henblik på eventuel dispensation fra sprogkravet og kra-vet om indfødsretsprøven.Det tidligere Integrationsministerium oplyste ved brev af 20. april 2011 tilFolketingets Indfødsretsudvalg, at ministeriet fortsat og indtil videre villebehandle ansøgninger – der er omfattet af cirkulæreskrivelsens § 24, stk. 3,note 3. 2. pkt., hvorefter ministeriet forudsættes at meddele afslag til ansø-gere, der lider af PTSD – i overensstemmelse med retningslinjerne.Integrationsministeriet oplyste samtidig bl.a., at de pågældende ansøgeresom led i afslaget på indfødsret ville blive vejledt om, at ministeriet villevære indstillet på at behandle deres ansøgning på ny, hvis de indsender be-vis for, at de har deltaget i danskundervisning samt dokumentation for, atde har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indfødsretsprøven.Det fremgik desuden af brevet til Folketingets Indfødsretsudvalg, at dertilsvarende ville blive givet en sådan vejledning til andre ansøgere, der ef-ter en konkret og individuel vurdering vil kunne blive anset for at have enlangvarig funktionsnedsættelse.Justitsministeriet har ikke vurderet, om den praksis, der blev fulgt i det tid-ligere Integrationsministerium forud for brevet af 20. april 2011, var i stridmed FN’s Handikapkonvention.Spørgsmålet om, hvilke krav der fremadrettet skal stilles til personer medlangvarige funktionsnedsættelser, der ansøger om dansk statsborgerskab,indgår i de igangværende forhandlinger om en ny aftale om indfødsret.
2