Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1200364_0001.png
1200364_0002.png
1200364_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. december 2012IndfødsretskontoretHelle Sidenius2012-0032-0524627808
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 23 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. december2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 23 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Finder ministeren det hensigtsmæssigt, anstændigt og overensstemmendemed Handicapkonventionen, at indfødsretsansøgere, der lider af langvarigefunktionsnedsættelser som for eksempel PTSD, depression, varige person-lighedsændringer eller kroniske bevægelsesapparatsmerter, først i forbin-delse med afslag vejledes om at dokumentere forgæves deltagelse i dansk-undervisning og prøver?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at det på hjemmesiden Nyidanmark.dk frem-går, at ansøgere, der dokumenterer eller i en tidligere ansøgning om danskindfødsret har dokumenteret at have en langvarig funktionsnedsættelsesom følge af f.eks. depression, PTSD eller personlighedsændring efter ka-tastrofeoplevelse, kan få deres ansøgning om indfødsret behandlet på ny,hvis der indsendes bevis for, at ansøgeren har deltaget i danskundervisningsamt dokumentation for, at ansøgeren har forsøgt at tage en prøve i dansksamt indfødsretsprøven.Endvidere kan det oplyses, at det i forbindelse med Justitsministeriets be-handling af konkrete ansøgninger om dansk indfødsret gennemgås, hvor-vidt der på sagen foreligger dokumentation for danskundervisning mv. Dergives således alene afslag på indfødsret til ansøgere med PTSD eller andenlangvarig funktionsnedsættelse, hvis der ikke på sagen foreligger dennævnte dokumentation. Der gives som led i afslaget i disse tilfælde vejled-ning om, at ministeriet vil være indstillet på at behandle ansøgningen påny, hvis der indsendes bevis for, at ansøgeren har deltaget i danskunder-visning samt dokumentation for, at ansøgeren har forsøgt at tage en prøve idansk samt indfødsretsprøven.Det bemærkes i tilknytning hertil, at FN’s konvention af 13. december2006 om rettigheder for personer med handicap (Handicapkonventionen)giver en ret for personer med handicap, der er omfattet af konventionen, tilpå lige fod med andre at erhverve statsborgerskab.Handicapkonventionen er ikke til hinder for, at der i forbindelse med an-søgninger om indfødsret kan stilles betingelser over for personer, der eromfattet af konventionen, på samme måde som der kan stilles betingelserover for personer, der ikke er omfattet af konventionens anvendelsesområ-de. De betingelser, der stilles, må dog ikke medføre diskrimination i for-hold til personer omfattet af konventionen.2
I det omfang en person er omfattet af handicapkonventionens anvendel-sesområde, og betingelserne for erhvervelse af dansk indfødsret ved natu-ralisation – sammenholdt med handicappet – udgør en barriere for, at denpågældende kan opnå statsborgerret, skal der være mulighed for dispensa-tion fra disse betingelser.
3