Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. december 2012IndfødsretskontoretHelle Sidenius2012-0032-0524627784
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 21 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. december2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 21 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:
”I svaret på IFU alm. del - spørgsmål 13 nævnes følgende eksempler påindfødsretsansøgere omfattet af gruppen "andre ansøgere": "ansøgere, derlider af en depression, varige personlighedsændringer eller kroniske bevæ-gelsesapparatsmerter". Vil ministeren oversende Indfødsretskontoretsinterne retningslinjer, der bruges, når det skal skønnes, om en ansøger eromfattet af naturalisationscirkulærets § 24, stk. 3, note 3, eller tilhørergruppen af "andre ansøgere", og oplyse, hvordan nye medarbejdere oplæ-res i at udøve dette skøn?”Svar:
Det følger af note 3 til § 24, stk. 3, i cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. sep-tember 2008 om naturalisation, at Integrationsministeriet (nu Justitsmini-steriet) forudsættes at forelægge spørgsmålet om dispensation fra kravetom danskkundskaber m.v. for Indfødsretsudvalget, hvor ansøgeren eksem-pelvis lider af svære fysiske handicaps (f.eks. mongolisme), er hjerneska-det, blind eller døv, eller har svære psykiske lidelser som (paranoid) skizo-freni, en psykose eller en svær depression.Cirkulæreskrivelsens § 24, stk. 3, note 3 er et led i den politiske aftale omindfødsret, der blev indgået mellem de tidligere regeringspartier (Venstreog Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti den 22. september2008. Der er med noten fastsat et niveau for, hvornår en sag skal forelæg-ges Folketingets Indfødsretsudvalg uden krav om dokumentation for delta-gelse i danskundervisning mv. med henblik på eventuel dispensation frasprogkravet og kravet om indfødsretsprøven.Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at ministeriet til eget brugudarbejder interne praksisoversigter over sager, som – inden for ordlydenaf § 24, stk. 3, note 3 i cirkulæreskrivelsen – har været forelagt Folketin-gets Indfødsretsudvalg med henblik på eventuel dispensation fra sprogkra-vet og kravet om indfødsretsprøven. Dette sker bl.a. med henblik på oplæ-ring af nye medarbejdere i Indfødsretskontoret.Det bemærkes i tilknytning hertil, at Justitsministeriet i tilfælde, hvor detkan give anledning til tvivl, om en sag er omfattet af note 3 i cirkulære-skrivelsen, forelægger sagen for Folketingets Indfødsretsudvalg.Praksis for forelæggelse af ansøgninger om naturalisation for FolketingetsIndfødsretsudvalg indgår i de igangværende forhandlinger om en ny poli-tisk aftale om indfødsret.2
Når en ny aftale er indgået, vil Justitsministeriets udarbejdelse af internepraksisoversigter blive tilpasset i overensstemmelse med indholdet af afta-len.
3