Indfødsretsudvalget 2012-13
IFU Alm.del
Offentligt
1177060_0001.png
1177060_0002.png
1177060_0003.png
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Indfødsretskontoret
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. november 2012IndfødsretskontoretJon Bach Holm2012-0032-0440597451
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del), som FolketingetsIndfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Louise Vadheim Guldberg
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor personer, som ønskerdansk statsborgerskab, men som lider af PTSD, på hjemmesi-den nyidanmark.dk bliver vejledt om, at deres ansøgning ikkekan blive forelagt for Indfødsretsudvalget, hvis de alene lideraf PTSD, når dette ikke er tilfældet.Citat fra hjemmesiden Ny i Danmark, som er opdateret den 12.september 2012. ”En ansøgning vil kunne forelægges, hvis dueksempelvis lider af svære fysiske handicaps (f.eks. mongo-lisme), er hjerneskadet, blind eller døv, eller har svære psyki-ske lidelser som (paranoid) skizofreni, en psykose eller en sværdepression. Derimod vil din ansøgning ikke kunne forelægges,hvis du alene lider af PTSD – heller ikke, selv om tilstanden erkronisk, og det er dokumenteret ved en lægeerklæring.”

Svar:

Det tidligere Integrationsministerium oplyste ved brev af 20. april 2011 tilFolketingets Indfødsretsudvalg, at ministeriet fortsat og indtil videre villebehandle ansøgninger – der er omfattet af retningslinjernes § 24, stk. 3, no-te 3. 2. pkt., jf. cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 om natura-lisation, hvorefter ministeriet forudsættes at meddele afslag til ansøgere,der lider af PTSD – i overensstemmelse med retningslinjerne.Integrationsministeriet oplyste samtidig bl.a., at de pågældende ansøgeresom led i afslaget på indfødsret ville blive vejledt om, at ministeriet villevære indstillet på at behandle deres ansøgning på ny, hvis de indsender be-vis for, at de har deltaget i danskundervisning samt dokumentation for, atde har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indfødsretsprøven.Det fremgik desuden af brevet til Folketingets Indfødsretsudvalg, at dertilsvarende ville blive givet en sådan vejledning til andre ansøgere, der ef-ter en konkret og individuel vurdering vil kunne blive anset for at have enlangvarig funktionsnedsættelse.Integrationsministeriet (nu Justitsministeriet) har ved meddelelse af afslagpå indfødsret siden april 2011 givet vejledning om muligheden for at ind-sende dokumentation for danskundervisning mv. til ansøgere, der lider afPTSD. Justitsministeriet er imidlertid, som det fremgår af ministeriets brevaf 12. oktober 2012 til Indfødsretsudvalget, blevet opmærksom på, at an-dre ansøgere ikke har modtaget tilsvarende vejledning.Justitsministeriet har på den baggrund iværksat, at andre ansøgere, der i2
forbindelse med afslag på indfødsret vil kunne anses for at have en langva-rig funktionsnedsættelse, modtager vejledning om, at ministeriet vil væreindstillet på at behandle deres ansøgning på ny, hvis de pågældende ind-sender bevis for, at de har deltaget i danskundervisning og dokumentationfor, at de har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indfødsretsprøven.Justitsministeriet er endvidere i gang med at fremfinde de sager, hvor an-søgere, der vil kunne anses for at have en langvarig funktionsnedsættelse,siden april 2011 burde have modtaget vejledning om muligheden for atindsende dokumentation for danskundervisning mv. med henblik på, at dergives de pågældende ansøgere denne vejledning.Af hjemmesiden Nyidanmark.dk fremgår det – i overensstemmelse med §24, stk. 3, note 3, i cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 – at enansøgning om indfødsret ikke vil kunne forelægges for Folketingets Ind-fødsretsudvalg, hvis ansøgeren alene lider af PTSD, heller ikke, selv omtilstanden er kronisk, og dette er dokumenteret ved en lægeerklæring.Der har beklageligvis ikke tidligere på hjemmesiden været henvist til Inte-grationsministeriets brev af 20. april 2011 til Folketingets Indfødsretsud-valg. En sådan henvisning er imidlertid den 12. oktober 2012 indsat påhjemmesiden under punktet ”Hvilke betingelser skal jeg opfylde?”.Der er desuden på hjemmesiden Nyidanmark.dk orienteret om, at ansøge-re, der vil kunne anses for at have en langvarig funktionsnedsættelse, vilkunne få deres ansøgning om indfødsret behandlet på ny, hvis de pågæl-dende indsender bevis for, at de har deltaget i danskundervisning samt do-kumentation for, at de har forsøgt at tage en prøve i dansk samt indføds-retsprøven.
3