Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. maj 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0032-0738Dok.:769103
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 88 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 88 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for de grønlandske indsatte vedHerstedvesters muligheder for udgang under afsoning, samt forde eksisterende udslusningsmuligheder.”Svar:
1.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen indhenteten udtalelse fra Anstalten ved Herstedvester.Reglerne vedrørende udgang til grønlandske anbragte er beskrevet i cirku-lære nr. 9081 af 17. marts 2011 om behandlingen af personer, der er an-bragt i Anstalten ved Herstedvester i henhold til den grønlandske kriminal-lov.Såfremt der ikke antages at foreligge fare for misbrug, kan anstaltens ledereller den, der bemyndiges dertil, give tilladelse til ledsagede udgange iDanmark i form af enkeltstående udgange, regelmæssige udgange oggruppeudgange. Dette følger af § 5 i cirkulæret.Det følger endvidere af § 6, at Direktoratet for Kriminalforsorgen efterindstilling fra anstalten og forudgående høring af Rigsadvokaten kan givetilladelse til uledsagede udgange i Danmark i form af enkeltstående ud-gange, regelmæssige udgange som led i et almindeligt udgangsforløb,eventuelt med en eller to overnatninger uden for anstalten, udgange til del-tagelse i undervisning eller beskæftigelse hos arbejdsgiver (frigang), samtudgang med ophold uden for anstalten, f.eks. til deltagelse i undervisningeller beskæftigelse hos arbejdsgiver (udstationering).Det følger herudover af § 8, stk. 1 og 3, at direktøren for Kriminalforsor-gen i Grønland efter indstilling fra Anstalten ved Herstedvester og høringaf Rigsadvokaten kan give tilladelse til udgang til Grønland i følgende til-fælde: for at besøge nærtstående personer, som er alvorligt syge, for at væ-re til stede ved en nærtstående persons begravelse, for at besøge bestemtepersoner, samt såfremt det i øvrigt skønnes hensigtsmæssigt for behandlin-gen af den anbragte. Udgangene sker med ledsagelse, medmindre den an-bragte har tilladelse til regelmæssig udgang uden ledsagelse, og den an-bragtes forhold gør uledsaget udgang forsvarligt.Spørgsmålet om, hvorvidt en anbragt kan meddeles tilladelse til udgang,behandles som alt overvejende hovedregel på årlige fællesmøder mellem2
Direktoratet for Kriminalforsorgen, anstalten og direktøren for Kriminal-forsorgen i Grønland, jf. § 4. Det følger endvidere af § 10, at spørgsmåletom tilladelse til udgang eller om udvidelse af den bestående udgangsord-ning med jævne mellemrum bør tages op til overvejelse i anstalten. Detbemærkes i den forbindelse, at anstalten har pligt til at revurdere spørgs-målet om udgang i de danske langtidsdømtes sager senest seks måneder ef-ter seneste afgørelse. Anstalten revurderer i den forbindelse også sagernevedrørende de grønlandsk anbragte, ligesom spørgsmålet tages op på an-modning fra den enkelte anbragte, eller hvis anstalten finder, at der fore-ligger væsentlige nye oplysninger, og der derfor er grundlag for en revur-dering af den afgørelse, som blev truffet på fællesmødet.Tidspunktet for den enkelte anbragtes tilladelse til første udgang afhængeraf en konkret og individuel vurdering. Et typisk og uproblematisk afso-ningsforløb vil dog kunne skitseres således: Påbegyndelse af enkeltståendeledsagede udgange efter 2-3 års ophold i anstalten. Herefter overgang tilmere regelmæssig ledsaget udgang, først hver anden måned og herefterhver måned. Hvis alt forløber problemfrit, vil der herefter blive taget stil-ling til uledsaget udgang. Mange grønlandsk anbragte har ikke bestemtepersoner at besøge i Danmark, og i disse tilfælde kan der derfor alene blivetale om uledsagede dagudgange til kulturelle formål. Hvis en anbragt harbestemte personer at besøge, vil der blive fastlagt et forløb, hvor den an-bragte gradvist kan overgå til afvikling af uledsaget udgang med overnat-ning svarende til de danske udgangsregler om almindelig regelmæssigweekendudgang hver tredje uge.Anstalten ved Herstedvester har videre oplyst, at de anbragte hvert år harmulighed for at deltage i en ekstra fælles kulturudgang til ”Julehilsen tilGrønland” i DR-byen under ledsagelse af personale.Der foretages i øvrigt en grundig vurdering af risikoen for misbrug af ud-gangen i hver enkelt sag, herunder hvorvidt der skal fastsættes vilkår forudgangene, f.eks. narkovilkår, hvor der stilles krav om, at den anbragte ik-ke indtager euforiserende stoffer under udgangen og er i stand til at aflæg-ge en ren urinprøve før og efter udgang.Med hensyn til afvikling af udgang til Grønland henvises til den samtidigebesvarelse af spørgsmål nr. 87 fra Folketingets Grønlandsudvalg (Alm.del).
3
2.
For så vidt angår grønlandske indsattes muligheder for udslusning kanfølgende oplyses:Det fremgår af § 2, stk. 1, i ovennævnte cirkulære, at den anbragte bør un-dergives en behandling, der – under særlig hensyntagen til anbragtes til-hørsforhold til det grønlandske samfund – sigter mod at gøre den pågæl-dende egnet til ophold i anstalt i Grønland. Dette betyder, at hovedformåletmed et ophold i anstalten er, at den enkelte anbragte kan overføres til fort-sat afsoning i en åben anstalt i Grønland. Overførsel forudsætter dels, atdet er sikkerhedsmæssigt forsvarligt med ophold i en åben anstalt, menmindst lige så vigtigt, at den anbragte ikke længere har behov for den be-handlingsmæssige indsats, der ydes i anstalten. På nuværende tidspunkt erdet ikke muligt at tilbyde samme behandling i Grønland. Det fremgår af §161, stk. 3, 1. pkt., i kriminallov for Grønland, at justitsministeren ellerden, ministeren bemyndiger dertil, kan bestemme, at personer, der i med-før af § 161, stk. 2, er dømt til anbringelse på ubestemt tid i en psykiatriskledet anstalt under kriminalforsorgen i Danmark, skal overføres til anstalt iGrønland, når det må anses for formålstjenligt og foreneligt med hensyn tilretssikkerheden. Justitsministeren har bemyndiget direktøren for Kriminal-forsorgen i Grønland til i disse sager at træffe bestemmelse om overførseltil anstalt i Grønland. Afgørelsen træffes på baggrund af en indstilling fraAnstalten ved Herstedvester og en udtalelse fra Rigsadvokaten. Der kanikke siges noget generelt om, hvor lang tid der går, før det er muligt for engrønlandsk anbragt at blive overført til fortsat afsoning i Grønland, idetdette i hvert enkelt tilfælde vil bero på en helt konkret og individuel vurde-ring.Hvis en grønlandsk anbragt af forskellige grunde ikke ønsker sig tilbage-ført til Grønland, er der mulighed for at blive udsluset i Danmark. Da ud-slusning i sagens natur ligger i sidste del af en afsoning, vil det forudsætteet længerevarende velgennemført udgangsforløb. Typisk vil udslusning fraanstalten ske via en af kriminalforsorgens pensioner. En udstationering vilsom udgangspunkt forløbe ét år på såkaldt fængselsvilkår (dvs. udgangsvarende til reglerne for åbent fængsel) og ét år på pensionsvilkår. Hvisdette forløber planmæssigt, vil der være mulighed for at udstationere denanbragte til egen bolig, inden retten efter anmodning fra anklagemyndig-heden, kriminalforsorgen, den dømte eller dennes bistandsværge afgør, omder kan ske løsladelse på prøve, jf. kriminallovens § 162, stk. 1 og 3.
4
I forbindelse med en udstationering fra anstalten vil muligheden for fri-gang til uddannelse eller arbejde også blive overvejet med henblik på atskabe en så gunstig løsladelsessituation som muligt.
5