Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
23. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0032-0689Dok.:737958
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 83 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. april 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 83 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, hvilke tiltag der tages over foranstaltsbetjente som oplever tragiske eller voldsomme hændel-ser på Anstalterne for Domfældte i Grønland. Særligt bedesministeren redegøre for hændelsesforløbet og tiltagene over forde berørte anstaltsbetjente omkring en 17 årig piges selvmordpå anstalten i Aasiaat den 24. februar 2013.”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der til brug for besvarel-sen er indhentet en udtalelse fra direktøren for Kriminalforsorgen i Grøn-land.Direktøren har oplyst, at man i Kriminalforsorgen i Grønland har en per-sonalepolitik vedrørende forebyggelse af vold og trusler med henblik på athjælpe medarbejdere, som har været udsat for voldsomme eller tragiskehændelser.Særligt anstaltsbetjente risikerer jævnligt at blive udsat for sådanne vold-somme eller tragiske hændelser, og Kriminalforsorgen i Grønland priorite-rer derfor den forebyggende indsats meget højt blandt andet i forbindelsemed kompetenceudvikling.Det kan imidlertid ikke altid undgås, at situationer udvikler sig i en uheldigretning, og i disse tilfælde iværksættes derfor en række forskellige tiltag.I alle anstalter for domfældte i Grønland er der medarbejdere, som er sær-ligt uddannet til kollegial førstehjælp. Kriminalforsorgen i Grønland harvalgt at uddanne medarbejdere gennem Beredskabsstyrelsen, og uddannel-sen gennemføres blandt andet i samarbejde med Air Greenland. I den for-bindelse er der etableret en samarbejdsaftale, således at kriminalforsorgen,Air Greenland og andre kan hjælpe hinanden, hvis det skulle være nød-vendigt, f.eks. i forbindelse med større hændelser, eller hvis det vurderes,at hjælpen i et konkret tilfælde bedst ydes af en ”udenforstående”.Såfremt der er tale om en hændelse, som har involveret flere medarbejde-re, vil der som regel blive gennemført henholdsvisdefusingogdebriefing,metoder som understøtter en kollegial bearbejdelse af hændelsen.Defusing giver deltagerne mulighed for at udveksle umiddelbare indtryk,således at de ikke forlader deres vagt med en masse uafklarede oplevelser.Defusing gøres forholdsvis kort, men dog så lang tid, at det er muligt for2
den person, som gennemfører defusingen, at vurdere, om der er behov foryderligere samtaler eller efterfølgende psykologisk debriefing.Debriefing gennemføres af en person, som er uddannet til denne opgave,og kan eventuelt ledes af en psykolog, hvis der er behov herfor. Debriefinger et møde, hvor tanker, følelser og reaktioner tales grundigt igennem en-ten enkeltvis eller i gruppe. Debriefing afholdes tidligst et og senest tredøgn efter hændelsen og er af længere varighed end defusing.Herudover har Kriminalforsorgen i Grønland, ligesom kriminalforsorgen iDanmark, en samarbejdsaftale med Falck Healthcare, som blandt andet til-byder psykologisk rådgivning i forbindelse med voldsomme eller tragiskehændelser.På det mere generelle plan lægger Kriminalforsorgen i Grønland endviderestor vægt på, at alle voldsomme og tragiske hændelser registreres, og at deri givet fald indgives anmeldelse til Arbejdstilsynet, Arbejdsskadestyrelsenog eventuelt politiet.I forhold til episoden omkring den 17-årige piges selvmord den 24. februar2013 i Anstalten i Aasiaat har Kriminalforsorgen i Grønland oplyst, at demedarbejdere, som var involveret i hændelsen omkring selvmordet, straksblev tilbudt kollegial førstehjælp af anstaltens leder, som er den ene af tomedarbejdere i anstalten med uddannelse i kollegial førstehjælp. Herud-over blev alle involverede medarbejdere og de indsatte, som var påvirketaf hændelsen, tilbudt krisesamtale af medarbejdere fra Socialforvaltningeni Aasiaat.I forlængelse af hændelsen foretog en medarbejder fra Direktoratet forKriminalforsorgen i Grønland et besøg i anstalten. To af de involveredemedarbejdere blev i denne forbindelse hjulpet med at kontakte FalckHealthcare, som straks iværksætte psykologisk bistand.Ingen af de involverede medarbejdere har været sygemeldt som følge afhændelsen. Direktøren for Kriminalforsorgen har endelig bemærket, at le-delsen i Anstalten i Aasiaat er opmærksom på behovet for at følge op overfor medarbejderne på eventuelle følgevirkninger af hændelsen.
3